Nagy összegű megállapodást hagytak jóvá a Riot nemi diszkriminációja kapcsán

Előzetesen is, de a kaliforniai bíróságok jóváhagyták a League of Legends kapcsán sokaknak ismerős Riot Games 100 millió dolláros, nemi diszkriminációval kapcsolatos megállapodását.

 

A Riot ellen 2018-ban indult egy per, ami az évek során ide-oda tekergett a sok fordulat miatt. Az állami DFEH (Department of Fair Employment and Housing, magyarul Méltányos Foglalkoztatási és Lakhatási Minisztérium; őket az Activision Blizzard beperlése miatt ismerhetjük már) elutasított egy tíz millió dolláros egyezséget, aztán volt egy szövetségi megállapodás az Activision Blizzarddal (ami a Riot-perre is hatással volt), és ez csak a jéghegy csúcsa, de talán pont van az ügy végén.

Az Axios szerint a megállapodás értelmében a 2014 novembere és 2021 decembere között a Riotnál dolgozó nők részesülhetnek ebből az összegből, ugyanis a Riot megtagadta az egyenlő bérezést, továbbá akadályokat görgetett a stúdióban dolgozó nők karrierbeli fejlődése elé. Érdekesség, hogy a Riot 2021 végén már felajánlotta ezt, de a bíróságok még jó fél évig ültek rajta.

A Riot női dolgozói augusztus során kapják majd az értesítést a megegyezésről, és októberig idejük van az ebből való kilépésre, így nem kizárt, hogy a cég ismét a bíróságon találja magát, ugyanis ha néhány munkás hölgy nem találja megfelelőnek a kárpótlást, további perek következhetnek. A Riot a független felügyeletbe is beleegyezett: a három évig tartó időszak során az emberi erőforrásokkal kapcsolatos panaszok kiértékelésére, és az alkalmazottak kiegyensúlyozott fizetésének vizsgálatára is kitérnek. A felügyeleti szervnek viszont a Riot és a DFEH engedélyére is szüksége lesz. Az ez által javasolt változtatások végrehajtásáért pedig Elihu M. Berle kaliforniai bíró felel.

A megegyezés kitér a Riot Gamesbe jelentkezők fizetését és fizetési skáláját övező szélesebb körű átláthatóságára, illetve arra, hogy az alkalmazottak kiválasztását végző testületekben egy nő vagy egy alulreprezentált közösség tagja is részt vegyen. A Riot ezeken túl számos más változtatást megejtett az utóbbi évek során. A megállapodás mértéke a legnagyobb összeg, amit a kaliforniai munkaügyi szabványügyi minisztérium valaha is biztosított. Ebből 20 millió dollárt a jogi költségekre fordítanak, a fennmaradó 80 milliót pedig a kártérítésre jogosult 2300 munkavállaló között osztják szét. Van viszont még egy nyilvánosságra nem hozott választottbírósági eljárás, továbbá a Riotban történt nemi megkülönböztetéssel kapcsolatos egyéni pereket se felejtsük.

Legalább itt látni a célvonalat.

Forrás: GameRant

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu