James Cameron megmondja a tutit: vajon mi vezetett a 3D tévék bukásához?

MOZI HÍREK – A James Cameron az újratölthető 3D-s szemüvegeket és az iparágat hibáztatja, amely megpróbált „pénzt csinálni” egy funkcióból.

 

 

James Cameron, a világhírű rendező és a 3D-s filmek első számú szószólója szerint a 3D-s tévék azért nem tudtak beindulni, mert – készüljetek fel rá – a közönség otthon másképp nézi a filmeket, mint a moziban.

„Tudom, hogy miért nem sikerült mindez… amit tettek, az az volt, hogy beleugrottak a 3D-be, megpróbálták beváltani a mozikban tapasztalható boomot, és funkcióként kezelték” – mondta Cameron az IGN-nek egy nemrég adott interjúban, amelyben az Avatar újbóli mozikba kerülését népszerűsítette.

„Szóval, csináltak 3D-t, de olyan szemüvegekkel, amelyeket újra kellett tölteni, meg minden. Míg a horizonton túl már csak a szemüveg nélküli, nagy lapos képernyős tévék voltak, amelyek valójában nagyon jól néznek ki.”

A 3D tévék 2010-ben a CES-en robbantak be a köztudatba. Ezekhez a készülékekhez 3D-szemüvegeket kellett használni, amelyek működéséhez rendszeres töltésre volt szükség. A viselésük is kissé fájdalmas volt, különösen azok számára, akik hagyományos szemüveget viseltek. Érdekes módon az Avatar: Limited 3D Edition Blu-ray otthoni kiadása indította el a 3D TV-őrületet, és a legtöbb áruház ezt a filmet használta a tévék 3D-támogatásának bemutatására.

Mi volt tehát az a 3D, ami nem vált be? James Cameron a „szemüveg nélküli tévék gyártásának kényszerűségét, és a szükséges többletköltségeket okolja, amelyek nem feleltek meg a piaci igényeknek”. A Terminátor 2 rendezője kifejtette, hogy az otthoni nézők „nem akarnak semmit, ami elvonja a figyelmüket a multi-taskingtól és/vagy a velük egy szobában lévő többi emberrel való társas érintkezéstől.”

 

 

 

 

2017-re a legnagyobb tévégyártók, mint a Sony és az LG megszüntették a 3D-támogatást, majd sokan mások is követték a példát.

Nagyjából ugyanebben az időben kezdett megjelenni a piacon egy maroknyi csinos szemüveg nélküli 3D-s panel, de ezek sem tudtak igazán beindulni.

A közelmúltban olyan cégek, mint a Sony, belevetették magukat a „Spatial Reality” monitorokba, amelyek a Nintendo 3DS-hez hasonló 3D technológiát használnak, amely 3D-s szemüveg nélkül jeleníti meg a 3D-s tárgyakat a képernyő előtt.

Lehet, hogy a 3D tévék visszatérnek? James Cameronnak van néhány gondolata.

„Szerintem lehetne, de nem tudom megmondani, mert az otthoni nézés élménye alapvetően különbözik a mozis élménytől” – mondta az Oscar-díjas rendező.

James Cameron jelenleg az Avatar újbóli bemutatását népszerűsíti a mozikban ebben a hónapban, és nem titkolta, hogy szerinte a közönségnek hogyan kell megnéznie a filmet, és azt mondta, „tökéletesen boldog, ha az egyetlen hely, ahol valóban meg lehet nézni [3D-ben], az a mozi, mert ez a filmes élmény különlegességéről szól.”

Forrás: IGN

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu