Microsoft + Activision Blizzard: a Sony képes lesz adaptálni és versenyezni

A redmondi techcég reagált az Egyesült Királyság CMA-ja (Competition and Markets Authority, magyarul Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság) aggodalmaira.

 

Szeptemberben a CMA bejelentette, hogy az első körös vizsgálatuk a Microsoft tervezett Activision Blizzard-felvásárlásával kapcsolatban nem volt elegendő, és így egy áthatóbb felülvizsgálatra, a második fázisba küldi a vizsgálatot: „Az első fázisú vizsgálatunkat követően aggódunk amiatt, hogy a Microsoft a fúzió után kihasználhatja az olyan népszerű játékok feletti ellenőrzését mint a Call of Duty és a World of Warcraft, hogy kárt okozzon a riválisoknak, beleértve a többjátékos előfizetési szolgáltatások és a felhőalapú játékok területén működő legújabb és jövőbeli riválisokat.”

Most viszont részletesebb magyarázat érkezett a hatóságtól: „A bizonyítékok vizsgálatát követően a CMA úgy véli, hogy az összefonódás megfelel a második fázisú, mélyreható vizsgálatra való hivatkozás küszöbértékének, mivel reális esélyt ad a verseny jelentős csökkenésére a játékkonzolok, a többjátékos előfizetéses szolgáltatások és a felhőalapú játékszolgáltatások területén. Az ABK felvásárlása jelentősen bővítené a Microsoft saját játékkönyvtárát, a világ legkelendőbb és legismertebb franchise-ai közül néhányat, köztük a Call of Duty, a World of Warcraft és a Candy Crush IP-it.

A CMA aggódik amiatt, hogy e hatalmas katalógus feletti teljes ellenőrzés megszerzése – különösen a Microsoftnak a játékkonzolok, az operációs rendszerek és a felhőinfrastruktúra terén már most is erős pozícióját figyelembe véve – azt eredményezheti, hogy a Microsoft kárt okozhat a fogyasztóknak azáltal, hogy rontja a Sony (a Microsoft legközelebbi riválisa a játékiparban), valamint más meglévő versenytársak és potenciális új belépők versenyképességét, akik egyébként egészséges versenyt teremthetnének az innovatív többjátékos előfizetések és felhőalapú játékszolgáltatások révén,” írja a CMA.

Ezt persze a Microsoft nem hagyta szó nélkül, ugyanis a Gamesindustry-nak ezt a közleményt küldték ki válaszul: „Röviden: a Sony nem sérülékeny egy hipotetikus kizárási stratégiával szemben, és a határozat helytelenül a Sony önigazoló nyilatkozataira támaszkodik, amik jelentősen eltúlozzák a Call of Duty jelentőségét, és figyelmen kívül hagyják a Sony egyértelmű képességét a versenyképes válaszadásra. Bár a Sony talán nem örül a megnövekedett versenynek, de képes alkalmazkodni és versenyezni. A játékosok végső soron profitálni fognak ebből a megnövekedett versenyből és választékból.”

Eközben Brazília már rábólintott a Microsoft lépésére, de még várjuk, hogy az Egyesült Államok (FTC) és az Európai Unió (Európai Bizottság) elfogadja-e a közel 70 milliárd dolláros felvásárlást.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu