Az AMD hevesen tagadja, hogy grafikai hibákat produkálnának az RDNA 3-as kártyáik

TECH HÍREK – Nyilatkozatuk szerint az AMD Radeon 7900 XT és XTX grafikai vezérlőknél a shader előhívás tökéletesen működik, köszönik szépen.

 

 

Az AMD elutasította azokat a híreket, amelyek szerint új Radeon RX 7900 XT és XTX grafikus kártyái teljesítményt befolyásoló hibától szenvednek. A vállalat közölte, hogy az új grafikus chipek shader-előhívó hardvere teljes mértékben a tervezettnek megfelelően működik, annak ellenére, hogy a pletykák ennek ellenkezőjét sugallták.

Az RDNA 3 shader-előhívó hardverével kapcsolatos hibákról szóló jelentések akkor kerültek napvilágra, amikor egy olyan firmware-zászlót fedeztek fel, amely látszólag kikapcsolta a shader-előhívó funkciót.

Az AMD a Tom’s Hardware-nek adott nyilatkozatában tisztázta, hogy a szóban forgó funkció egy konkrét kísérleti funkció volt. Tehát nem a shader-előhívás hardverének egésze.

„A szóban forgó kód egy olyan kísérleti funkciót vezérel, amelyet nem célzottan kívántak beépíteni ezekbe a termékekbe, és ebben a termékgenerációban nem lesz engedélyezve. Ez egy általános iparági gyakorlat, hogy kísérleti funkciókat tartalmaznak, hogy lehetővé tegyék a feltárást és a hangolást a későbbi termékgenerációban való bevezetéshez” – mondta a cég a Tom’s Hardware-nek.

Természetesen teljesen megszokott, ha nem is univerzális, hogy minden nagy, összetett chipnek vannak hardverhibái. Hasonlóképpen gyakori, hogy bizonyos funkciók ki vannak kapcsolva. Hogy pontosan mi minősül komoly hibának, és mi csupán egy olyan funkció, amelyet a jövőbeli hardverekben való teljes megvalósítás céljából tesztelnek, az mind a chipgyártók, mind az iparági megfigyelők részéről értelmezésre (és persze félreértésekre) ad lehetőséget.

Annyi bizonyos, hogy az AMD új GPU-ji nem egészen érik el a kitűzött célokat. A 7900 XT és az XTX órajel-sebessége vitathatatlanul kiábrándító. Főleg egy olyan architektúrához képest, amely az AMD szerint 3GHz-re és azon túlra készült. A legfontosabb, hogy az új GPU-k teljesítménye némileg ellentmondásos – egyes játékokban nagyon lenyűgöző, másokban kevésbé.

Ez az egyik oka annak, hogy sokan kissé csalódottak az RDNA 3-mal kapcsolatban: az XTX-et 80% körüli értékeléseket kapott a legtöbb helyen, ami elmarad attól, amit egy igazán nagyszerű új grafikus kártyától elvárnánk.

De ez még közel sem katasztrófa. Valójában a 7900 XT és az XTX nagyon gyors grafikus kártyák. Csak éppen nem egészen azok a játékmegváltók, amikben az AMD megjelenés előtti marketinginformációi alapján reménykedtünk.

Az RDNA 3 emiatt különösen hibás? Valószínűleg nem. De ugyanígy az RDNA 3 valószínűleg nem egészen az a GPU-architektúra, amelyben az AMD eredetileg reménykedett. Tekintve, hogy még nem tud közvetlenül a nagyon magas szinten versenyezni az Nvidia RTX 4090 szettjeivel. A hangsúly azonban a „még”-en van. Az idő eldönti, hogy az RDNA 3 mennyire bizonyul versenyképesnek.

Forrás: Tom’s Hardware

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu