Három Xbox-rivális cég szerint is versenycsorbító lenne a Microsoft vásárlása

Az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hivatala, a CMA szerint három cég is azt mondta a hatóságnak, hogy ha a Microsofté lenne az Activision Blizzard King, a vetélytársak esélyei jelentősen romlanának.

 

A szabályzó összefoglalta a hat találkozóját a meg nem nevezett cégek képviselőivel. Ezek vagy az Xbox vetélytársai, vagy a konzolos vagy felhős videojátékos szolgáltatásokban lehetséges ellenfelek lehetnek. A hatból három hiszi úgy, hogy ha a redmondi techóriás lecsaphatna a Bobby Kotick vezette kiadóra, ártana a versenynek. Két cég szerint nem lenne káros a játékiparnak a tranzakció, egy szerint pedig még korai erről ítélkezni.

Az egyik cég szerint a Call of Duty fontos szerepet játszik a konzolos vásárlás során, és a franchise játékosai érzékenyek arra, ha más eszközökön gyengébb verziót kapnak a játékokból. A Microsoft döntése, miszerint a ZeniMax Media alá tartozó Bethesda tartalmai Xbox-exkluzívvá váltak, bizonyíték arra, hogy ugyanezt lépné meg Phil Spencer, az Xbox-vezér az Activision Blizzard játékaival is. Ezt a kijelentést nagy eséllyel a Sony mondta. Több cég is úgy nyilatkozott, hogy a több játékot kínáló előfizetési szolgáltatás (Xbox Game Pass, PlayStation Plus Extra/Premium) egyre népszerűbbé válik, egyikük pedig úgy látja, hogy ezen a téren a Microsoft már most dominál.

A cégek többsége szerint a felhőből való játék egy kialakulóban levő piac, és ennek sikere olyan tényezőkön fog múlni, mint például a latencia (lag), a sávszélesség, illetve az infrastruktúra. „A harmadik felek közül néhányan bizakodásukat fejezték ki, hogy ezek a problémák megoldódnak, és a felhőalapú játékok jelentős piaccá válnak, míg mások a felhőalapú játékokat technikailag már megvalósítható és létező piacként jellemezték,” tette hozzá a CMA. A hatból öt cég szerint az AAA játékok fontos elemek a felhős játék sikerében. Néhányan pedig az Activision Blizzard King tartalmainak fontosságát is hozzátették. Az egyikük úgy véli, hogy a kiadó nélkül egy új felhős szolgáltatás küszködne. Ketten aggodalmukat fejezték ki a vetélytársak iránt, ha az Activision Blizzard és annak IP-i csatlakozna a Windowshoz, Office-hoz, az Azure-hoz, az Xboxhoz és a Game Passhoz.

Súlyos szavak.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu