Epic Games vs. Apple: döntés született a trösztellenes ügyben!

Az Epic Games és az Apple közötti per elsőfokú döntését mindkét cég fellebbezte. és most itt az ítélet, ami a 2021-es döntés után erősnek hathat.

 

2021-ben az történt, hogy az Epic Games tíz állításából kilencen bukott az Apple ellen, így a Tim Sweeney vezette cég fellebbezett, ahogy az Apple is. A Bloomberg beszámolt arról, ahogy az amerikai kilencedik körzeti fellebbviteli bíróság döntése támogatja a 2021-es ítéletet. Eszerint az Apple továbbra is megsérti az anti-steeringgel kapcsolatos kaliforniai törvényeket, így jogsértést követ el a Tim Cook vezette techgigász, amikor az appok felhasználóit különböző fizetési metódusokra irányította.

2020-ban indult az ügy, amikor az Epic Games elkezdte kioldalazni az Apple App Store és a Google Play Store 30%-os haszonkulcsát a mikrotranzakciókon, és közvetlen fizetési módszert kínált a Fortnite-ban. Erre az Apple és a Google is kirúgta az Epic játékát a felületéről, mire az Epic Games pert indított a két techcég ellen. Az Apple amúgy így reagált a fellebbezés utáni ítéletre: „Az App Store továbbra is elősegíti a versenyt, ösztönzi az innovációt és bővíti a lehetőségeket, és büszkék vagyunk arra, hogy világszerte mélyrehatóan hozzájárul mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára.” Az Epicnek az Apple jogi költségeit emiatt nagy eséllyel fizetnie kell!

Tim Sweeney, az Epic Games vezetője reagált a #BlockTheBlue Twitter-kampányra, amiről mi is írtunk. (Lényegében a régi, hitelesítéssel kapott kék pipát hiányolják, elítélve a Twitter Blue-t, amivel szintén lehet kék pipát szerezni Elon Musk közösségi felületén.) A Twitteren így foglalta össze mondanivalóját: „A #BlockTheBlue nyomásgyakorló kampányban részt vevő emberek lúzerek és idióták. Ők a menő kölykök a középiskolából, akik azon dolgoztak, hogy minket, kockákat kizárjanak a menő kölykök rendezvényeiről, plusz a lúzerek, akik csatlakoztak, hogy hitelességet szerezzenek. A csak eliteknek szóló ellenőrző rendszer sz_r volt. 2018 óta kritizáltam. Egy ilyen online közösségnek meritokráciának kellene lennie, ahol mindenkinek egyenlő esélye van, és az érdemeket ki kell érdemelni, nem pedig úgy, hogy egy cég „felken”. A régi Twitter a követéssel és a retweeteléssel találta meg az érdemek nagyszerű kifejezését. A legjobbak jutottak fel a csúcsra. Aztán valaki jó szándékkal kiépített egy rendszert, amely az ellenőrzéssel megakadályozza a megszemélyesítéseket, de a meritokráciát azzal a politikával törték meg, hogy a verifikációt csak az elit, „figyelemre méltó” felhasználóknak engedélyezték, miközben a Twitter alkalmazottai a barátaiknak adhatták ki a verifikációt.

Ezt követően a Twitter alkalmazottai rájöttek, hogy társadalmi árucikket (vagy a csalók számára jövedelemforrást) kaptak, és szívességekért cserébe kék pipákat kezdtek osztogatni. A csúcsponton a Twitter-alkalmazottak barátainak barátai közvetítették az igazolásokat. A lényeg az, hogy ennek semmi köze nem volt a személyazonossági okmányok ellenőrzéséhez a megszemélyesítés megakadályozása érdekében. Nem ezt tették. A Twitter alkalmazottai csak rákattintottak néhány gombra, és máris igazoltak. És ott van a Twitter régi íratlan gyakorlata, hogy az ellenőrzést a felhasználók beszédének kondicionálására használja, például Louis Farakhan hitelesítésének megszüntetése büntetésként a szavaiért. Louis Farakhan nézeteivel határozottan nem értek egyet, de egészen biztos vagyok benne, hogy a személyazonosságának ellenőrzése soha nem volt kérdéses,” írta Sweeney.

Szerinte a kritikája nem azoknak szól, akik nem akarnak előfizetni a Twitter Blue-ra, hanem azoknak, akik támogattják az előfizetők bojkottját, miközben magát a site-ot nem.

Forrás: Gamesindustry, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu