Dolphin: a Valve nem akar ítélkezni a Nintendo eszetlen mentalitása felett

Miután a Nintendo blokkolja a Nintendo GameCube és Wii játékait emuláló Dolphin megjelenését a Steamen, a Valve nem akar belekeveredni az ügybe a nagy N és az emulátor fejlesztői között.

 

Régebben már mi is beszámoltunk a levélről, amit a Nintendo a Valve-nak írt, de azt most tudtuk meg, hogy ezt Gabe Newell cége azért kapta, mert a Valve felkereste biztos-ami-biztos alapon a japán céget. „Tekintettel arra, hogy a Nintendo már korábban is fellépett egyes emulátorok ellen, proaktívan felhívtuk erre a figyelmüket, miután a Dolphin csapata bejelentette, hogy hamarosan megjelenik a Steamen [az emulátor]”, mondta a The Verge-nek Kaci Aitchison Boyle, a Valve szóvivője.

A Nintendo azt a törvényt idézi, ami megállítja a cégeket a szerzői jogokat átugró technológia tárolásában, és lényegében a japán cég egyenesen a Valve ellen is felléphetne, ha a Dolphin a Steamen elérhető lenne. Ezért a Valve lényegében segített a Nintendónak azzal a kijelentéssel, hogy ők egy nyílt platformot kínálnak, beszéljenek a fejlesztők a nagy N-nel, ugyanis ha a Steamre felpakolták volna az emulátort, a Nintendo jogi úton felléphetne az amerikai cég ellen, és nekik bár megvan a pénzük a jó ügyvédekre, nem akarnak bíróságra menni emiatt…

„A Nintendo elkötelezett a játékok mérnökei és fejlesztői kemény munkájának és kreativitásának védelme mellett. Ez az emulátor illegálisan kioldalazza a Nintendo védelmi intézkedéseit, és illegális játékmásolatokat futtat. Az illegális emulátorok vagy a játékok illegális másolatainak használata károsítja a fejlesztést, és végső soron megfojtja az innovációt. A Nintendo tiszteletben tartja más vállalatok szellemi tulajdonjogait, és elvárja, hogy mások is így tegyenek,” mondta Eddie Garcia, a Nintendo szóvivője. És aki NEM illegális játékmásolatokat futtat? Komolyan, hányszor kell még leírnunk, hogy biztonsági másolat?

Végezetül itt a Valve közleménye: „A Steamet nyílt platformként működtetjük, de ez arra épül, hogy az alkotók csak olyan dolgokat adhatnak ki, amelyek terjesztéséhez törvényes joguk van. Előfordul, hogy harmadik felek jogi kifogásokat emelnek a Steamen található dolgokkal szemben, de a Valve nincs abban a helyzetben, hogy ezeket a vitákat elbírálja. A feleknek bírósághoz kell fordulniuk, vagy tárgyalniuk kell egymással. A szerzői jogok megsértésének vádja például a DMCA-eljárás keretében kezelhető, de más viták (például védjegybitorlás vagy egy fejlesztő és egy kiadó közötti szerződésszegési követelés) nem rendelkeznek törvényes vitarendezési eljárással, így ezekben az esetekben általában leállítjuk az anyag terjesztését, amíg a felek nem közlik a Valve-val, hogy megoldották a vitájukat. Nem akarunk olyan alkalmazást elérhetővé tenni, amelyről tudjuk, hogy le lehet venni, mert ez zavaró lehet a Steam-felhasználók számára. Tekintettel arra, hogy a Nintendo már korábban is fellépett egyes emulátorok ellen, proaktívan felhívtuk erre a figyelmüket, miután a Dolphin csapata bejelentette, hogy hamarosan megjelenik a Steamen. A kapott levél alapján a Nintendo és a Dolphin csapat között egyértelmű jogi vita van, és a Valve nem ülhet az ítélkező padra.”

Szóval a Valve betérdelt a Nintendónak. Ezúton is gratulálunk!

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu