Superman: íme a karaktert övező legnagyobb vita, amely most új erőre kapott!

MOZI HÍREK – James Gunn még nem döntötte el, hogy a Superman: Legacy-ben David Corenswet-et a figura klasszikus fürdőnadrágjában láthatjuk-e vagy sem. Ezzel pedig sikerült újra kirobbantania egy régi jelmezes vitát.

 

 

A Superman: Legacy feleleveníti a hős legrégebbi jelmezvitáját. A DC rajongói várják a híreket arról, hogy az Acélember a klasszikus, kívül viselt fürdőnacijában jelenik-e meg vagy sem. Mint kiderült, David Corenswet veszi át a szerepet James Gunn Superman: Legacy című filmjében. Gunn nemcsak a film írója és rendezője, hanem – a DC Studios társ-vezérigazgatója, Peter Safran mellett – az egész DC-univerzum egyik építésze is, ahol az Acélember új iterációja él majd. Superman több kulcsfontosságú elemén is dolgoznak jelenleg a reboothoz.

Olyan fontos szempontokról, mint a film zenéje és a Superman: Legacy lehetséges logóváltása, jelenleg is tárgyal Gunn és csapata, a rendező pedig időnként a közösségi médiában osztja meg a rajongókkal a film kulisszák mögötti fejleményeit.

Ezek között az ugratások között Gunn a Twitteren elárulta, hogy több koncepciórajzot is megrendelt, amelyeken Superman a klasszikus fürdőnadrágját és a ruhájának modernebb, nadrágos változatát viseli. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a döntést még nem hozta meg. Ám Gunn lépése elég volt ahhoz, hogy újra elővegyük a Superman körül kialakult legrégebbi vitát: legyen-e rajta fürdőnadrág vagy sem?

 

Superman fürdőnadrágja 85 évvel később is vitatott marad

 

Azt, hogy Superman miért visel alsóneműt a jelmezén kívül, Grant Morrison képregényíró magyarázta meg a képregénybeli szuperhősöket elemző könyvében, a Supergods-ban. Morrison szerint Superman klasszikus piros fürdőnadrágjának oka, hogy „a harisnyán viselt alsónadrág 1938-ban, Superman megalkotásának évében a férfias erő és állóképesség extra-maszkulin jelzője volt”. Ez abból a tényből ered, hogy a cirkusz akkoriban rendkívül népszerű volt. A karakter mögött álló alkotók úgy döntöttek, hogy a karakter a cirkuszi erősemberekéhez hasonló külsőt kapjon. Ezt Morrison is megerősítette, miután a könyv kutatásakor rábukkant az említett előadók régi fotóira.

Superman hőstettei messze meghaladják az átlagemberekét, ezt mindenki tanúsíthatja, aki ismeri a karaktert. Mindez arra késztette a hős alkotóit, hogy úgy tervezzék meg a jelmezét, hogy Clark Kent hőstetteinek hitelt adjon. Vagyis, hogy a figurát a cirkuszi erősemberekkel kell összekapcsolni, hogy az új olvasók első pillantásra azonnal megértsék a karaktert.

Morrison elmagyarázza, hogy „a köpeny, a showman-szerű csizma, az öv és a szűk spandex mind a cirkuszi öltözékekből származik”, ami segített eladni Superman életnagyságnál nagyobb kalandjait, amikor a karakter debütált és kezdett azzá az ikonná válni, ami ma.

Míg e magyarázatnak volt értelme abban az időben, amikor a karaktert megalkották, 85 évvel később már elég furcsán hat. A cirkuszok és erőembereik ma már töredékét érik el annak a népszerűségnek, mint amikor a karakter megszületett. Mindez vitát generált arról, hogy a karakter piros fürdőnadrágja régimódi és változtatásra szorul.

Egyes rajongók és képregényírók azt hangoztatták, hogy a Superman: Legacy című filmben Corenswet a karakter klasszikus fürdőnadrágjában szeretné látni. Mások úgy vélik, hogy ez a megjelenés elavult és ideje lenne nyugdíjazni.

 

Miért nem viselt Snyder Supermanje fürdőnadrágot?

 

Corenswet a korábbi Superman-színésztől, Henry Cavilltől veszi át a szerepet. Az Acélember DCEU-változata eltörölte a karakter ikonikus piros fürdőnadrágját, helyette a nadrágos változat mellett döntött. Cavill először a 2013-as Acélemberben játszotta a szerepet, és Zack Snyder rendező meg is magyarázta, miért hiányzott a piros fürdőnadrág a filmből. Snyder szerint megpróbálta, hogy a nadrág működjön, de végül úgy érezte, hogy a karakterről alkotott elképzelése túlságosan is kontrasztos a nadrággal. Snyder ekkor úgy döntött, hogy követi Superman újratervezését a DC New 52 képregényes folytonosságából, és Cavill hősének nadrágot ad.

Bár a fürdőnadrágot viselő Superman-jelmez ikonikus megjelenés, Snyder verziója szerint jobb volt, hogy a hős nem visel ilyet, mivel a rendezőnek igaza volt abban, hogy a nadrág ellentétben állt volna az ő Supermanjének stílusával.

Cavill a karaktert összességében sötétebbre vette, mint a képregényekben. Ez, valamint az a tény, hogy Snyder modernizálta a külsejét egy új közönség számára, megmagyarázza, hogy a DCEU számára miért tűnhetett a fürdőnadrág elavultnak. Snyder emellett olyan ruha dizájnt választott, amelyet a középkori viseletek ihlettek.

 

David Corenswet viseli-e majd a fürdőnacit?

 

Corenswet Clark Kentje a Superman: Legacy-ben más lesz, mint Cavill változata a karakterről a régi DCEU-ban. Az Acélember sosem volt igazán hű a reményteljes, optimista képregénybeli önmagához azokban a filmekben, amelyekben Cavill szerepelt. Ez nagy kár, hiszen a színészben rengeteg potenciál volt, hogy Superman ilyen verzióját keltse életre a nagyvásznon. Cavill mindössze öt filmben játszotta a karaktert – köztük Zack Snyder Igazság Ligájában – kilenc év alatt.

Míg Cavill Supermanje istenként jelent meg az emberek között, addig Corenswet Supermanje az emberségét helyezi majd előtérbe.

Bár a vörös nadrág eredeti jelentése az évek során elveszett, még mindig azokhoz a tulajdonságokhoz kötődik, amelyek a karaktert szeretett hőssé teszik. Miután a DCEU-ban ellentmondásos volt Superman és a DC egésze, a DC Univerzumot a klasszikus öltözékben lévő Supermannel kezdeni talán a leghatásosabb lépés, amit Gunn tehet a franchise érdekében.

Forrás: Twitter, Wikipedia

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu