Talán sosem tér vissza a PlayStation 5-ön a PlayStation 4 kedvelt funkciója!

Az előző konzolgeneráció egy adott szemszögből messze a jelenlegi előtt jár.

 

A PlayStation 4-ről mindenféleképpen el lehet mondani, hogy egyedivé lehetett tenni a felhasználói élményét (UX-et – a user experience, a kifejezés angol megfelelőjének rövidítése). A 2013-as konzolon és annak félgenerációs frissítésén, a PlayStation 4 Pro-n egyaránt lehetőség volt arra, hogy egyedi témával vértezzük fel, és így a menüben mozgás is egyedi hangeffekteket kaphatott, a háttér akár animált is lehetett, és gyakran kifejezetten letisztult, tetszetős eredményt kaphattunk, gyakran kellemes háttérzenével.

A PlayStation 5 máshogy erősített (Discordon keresztül történő hangos beszélgetések, a csapatos rendszer segítségével pedig a Sony rendszerén is mehet az ilyen módon történő kommunikáció; 1440p-s VRR, azaz változó képfrissítési gyakoriság támogatása; mappás rendszer a játékaink elrendezésére), de a PlayStation 4-en látott egyszerű megoldás nem jutott el a 2020-as konzolba. Pedig egyszerű volt, amikor egy nagyobb játékhoz (akár külsős, third-party címekhez) ingyen kaptunk egyet, vagy akár egyes filmekhez, sorozatokhoz is kaptunk egyet a PlayStation Store jóvoltából.

Már a PlayStation 3-on is voltak témák, és a PlayStation Vitán is lehetőségünk volt háttérképet alkalmazni, úgyhogy az UX terén a PlayStation 5 jelentős lemaradást hozott össze. Oké, lehet hallani zenét, ha például a Diablo IV-re állunk a konzol menüjében, de az élmény nem vethető össze az előző két generáció által felmutatottakkal. A közösségi médiában könnyen lehet találni felhasználókat, akik szeretnék, ha a PlayStation 5-ön is lennének témák, amiket a Sony úgy hozhatna össze, ha a kezelőfelületet (UI = user interface) módosítja.

Ha a Microsoft szinte rendszeresen átalakítja a konzoljain az UI-t, a Sony is esetleg megejthetne egy olyan módosítást, ami nem lenne számottevő mértékű, de mégis megágyazhatna a témák visszatérésének, mert nem mindenki akarja a PlayStation 5 elindításakor az Explore fület bámulni, ahol a trófeáink mellett gyakran reklámozzák a jelenleg „fad” (divat) játékot, ami általában a legújabb, népszerű AAA cím…

Forrás: GameRant

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu