A CMA a jövő héten közli a Microsoft-Activision Blizzardra vonatkozó határozatát

Már csak az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hatósága, a CMA az egyetlen akadály a Microsoft előtt, hogy felvásárolhassa az Activision Blizzard Kinget.

 

A The Verge egy, a témában jártas forrására hivatkozva írt arról, hogy a CMA állítólag a jövő héten, azaz még szeptember vége előtt döntést fog hozni arról, hogy a közel 70 milliárd dolláros tranzakciót engedélyezi-e. A végső döntésről amúgy legkésőbb október 18-a előtt kell tájékoztatnia a közönséget, így a CMA a határidő letelte előtt két és fél héttel már közölheti, hogy beleegyezik-e a Microsoft hatalmas bővülésébe.

A CMA már áprilisban is tiltóan állt hozzá a redmondi techóriás terjeszkedéséhez, ugyanis szerintük a felhős játékipari piacra alapos hatással lenne, ha a Bobby Kotick vezette kiadó Phil Spencerék alá tartozna. Eredetileg a Microsoft júliusban a bíróságon fellebbezett volna a CMA határozata ellen, de végül a CMA és a Microsoft is szüneteltetést igényelt, hogy a bíróságon kívül megegyezés születhessen. Ekkor a Microsoft felajánlotta, hogy az Activision Blizzard King felvásárlása érdekében az Egyesült Királyságban a Ubisoftnak eladná a felhős streamelés jogait.

Augusztusban ezt írta Brad Smith, a Microsoft elnöke: „Az Egyesült Királyság CMA-ja által a tervezett felvásárlásnak a felhőalapú játékstreamingre gyakorolt hatásával kapcsolatban megfogalmazott aggályok eloszlatása érdekében a tranzakciót úgy alakítjuk át, hogy a jogok szűkebb körét szerezzük meg. Ez magában foglalja egy olyan, az egyesülésünk lezárásakor hatályba lépő megállapodás végrehajtását, amely a következő 15 évben megjelenő összes jelenlegi és új Activision Blizzard PC- és konzoljáték felhőalapú streaming-jogát átruházza a Ubisoft Entertainment SA-ra, a világ egyik vezető játékkiadójára. A jogok örök időkre szólnak.”

Ha a CMA rábólint az ajánlatra, a játékipar hatalmas konszolidáción esik át, és hozzá kell tennünk, hogy ha nincsen verseny a piacon, akkor elkényelmesedik a monopolhelyzetbe jutó cég, aki így kihasználhatja a helyzetét, és például pofátlanul emelgetheti az árait. (Magyarországon erre példa a One, azaz a DIGI és a Vodafone helyzete…)

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu