George R. R. Martin súlyos lépést tett az OpenAI-val szemben!

MOZI HÍREK – Egy sereg forgatókönyvíró és író, köztük George R. R. Martin, csoportos keresetet indít az OpenAI ellen a szerzői jogok megsértése miatt.

 

 

A Trónok harca és a díjnyertes videójáték, az Elden Ring írója (sok más mellett), George R. R. Martin több mint egy tucat másik szerzővel együtt perli be az OpenAI-t. A népszerű fantasy-sorozat írója és az Authors Guild munkatársai egy hosszú és megsemmisítő panaszt hoztak nyilvánosságra. Ebben a szerzői jogok megsértése miatt vádolják a generatív AI-programot.

Az OpenAI az egyik legnagyobb vállalat, amely a mesterséges intelligencia által generált szövegekért felelős a piacon jelenleg. Bár eredetileg nonprofit AI-kutató szervezetként alapították 2015-ben, négy évvel később for-profit vállalkozássá vált.

Azóta több milliárd dollárnyi befektetést kapott, végül kiadta a ChatGPT-t; egy nyilvános AI chatbotot, amely gyorsan a történelem egyik legnagyobb alkalmazásává vált.

Most az Authors Guild 17 tagja, köztük Martin és a céh elnöke, Scott Turow, összefogtak, és 47 oldalas keresetet nyújtottak be az OpenAI ellen szerzői jogok megsértése miatt. A közel 350 bekezdésen keresztül a felperesek az OpenAI-t számos, a kreativitás és az írás ellen elkövetett bűncselekmény miatt kárhoztatják. A szerzőket világszerte magában foglaló csoportos perre szólítanak fel a vállalat ellen. A felperesek a szerzői jogvédelem alatt álló művek AI-tréninghez való további felhasználásának megtiltása mellett jogsértett művenként akár 150 000 dollárig terjedő kártérítést is követelnek.

Panaszuk alapja az a tény, hogy az OpenAI szerzői jogvédelem alatt álló szöveget használ mesterséges intelligencia algoritmusainak képzéséhez. Történelmileg a ChatGPT-t arra lehetett késztetni, hogy közvetlen idézeteket adjon ki regényekből. Így például a Trónok harca sorozatból. A legutóbbi frissítések eltávolították ezt a funkciót. Ám a ChatGPT továbbra is képes pontos összefoglalókat és származékos műveket szolgáltatni. Ez azt bizonyítja, hogy az OpenAI még mindig használja az irodalmi szövegeket a programja jogellenes betanításához. Tekintettel arra, hogy az OpenAI azt is megkérdőjelezi, honnan szerzi be az anyagokat, Martin és társai feltételezik, hogy szinte biztosan kalózoldalakról is kapargat szöveget.

A felperesek azzal is vádolják a ChatGPT-t, hogy szerzőknek adja ki magát, hogy segítsen a felhasználóknak mesterséges intelligenciával könyveket készíteni.

Híres szerzők felfedezték, hogy az AI által írt, rossz minőségű könyveket a nevük alatt adták ki. Majd közvetlenül az Amazonon értékesítették őket. Ezzel rontva a hírnevüket. A szerzők szerint minden hivatásos írónak fel kellene háborodnia emiatt.

Cikkünk megjelenésekor az OpenAI konglomerátum még nem nyilatkozott a vádakról. A felperesek azt kérték, hogy az ügyet esküdtszék előtt tárgyalják. George R. R. Martin nyilatkozatából ítélve az Elden Ringet és társait segítő lángelme egyértelműen komolyan gondolja a dolgot.

Forrás: Courtlistener

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu