Megható szavakkal emlékeztek Sir Michael Gambonra Harry Potter-szereplőtársai

MOZI HÍREK – A Harry Potter sztárjai tisztelegnek a tegnap elhúnyt Sir Michael Gambon hatása és öröksége előtt.

 

 

Abban a világban, ahol a mágia és a valóság zökkenőmentesen összefonódik, és ahol a fantasztikus lények ugyanazt a levegőt szívják, mint az emberek, a színészi tehetség példaképe, Sir Michael Gambon, aki életet lehelt Albus Dumbledore nagyra becsült karakterébe a Harry Potter-filmsorozatban, elhagyta a földi világot. Kolosszális filmes lábnyomot hagyott maga után. Hiánya melegen visszhangzik kollégái és követői szívében.

A varázslóvilág sztárjai jelentkeztek, hogy tisztelegjenek a Dumbledore illusztris figurája mögött álló figyelemre méltó ember előtt. A nagyra becsült színész 82 éves korában tüdőgyulladásban hunyt el.

Richard Harris helyét átvéve a harmadik Harry Potter-filmben, Gambon Dumbledore alakításával elismerést és szeretetet kapott a közönségtől és a kollégáktól.

Annak ellenére, hogy későn lépett be a varázslatos franchise-ba, az ezt követő hat film egy több mint öt évtizedes karrier megkoronázása lett. Albus Dumbledore megformálása betetőzte művészi útját. A Letterboxd legjobb Harry Potter-filmeket rangsoroló listáját éppen a 3. film vezeti, amelyben Gambon először feltűnt a szerepben.

A Harry Potter-szerző J. K. Rowling megosztotta a Gambon iránti tiszteletét, felidézve, amikor először látta őt fellépni, és nem tudta elhinni, hogy valaha is szerepelni fog, nem is egy, hanem két franchise-jában.

Daniel Radcliffe pedig az Entertainment Weeklynek mesélt arról, hogy mennyire jól érezte magát Gambonnal, és hogy kétségtelenül szomorúan fog hiányozni.

„Michael Gambon elvesztésével a világ lényegesen kevésbé lett szórakoztató. Michael Gambon volt az egyik legbriliánsabb, legkönnyedebb színész, akivel valaha is volt szerencsém együtt dolgozni, de a hatalmas tehetsége ellenére a legjobban arra fogok emlékezni róla, hogy mennyire jól érezte magát a munkájában. Vicces, tiszteletlen és vidám volt. Szerette a munkáját, de sosem tűnt úgy, hogy meghatározta volna.”

A Harry Potter-sorozatban játszó színésztársai is szívből jövő tisztelgésüket fejezték ki a nagyra becsült színésznek. Fiona Shaw, aki Petunia Dursley-t alakította, visszaemlékezett Gambon szerepéhez fűződő kapcsolatára. A BBC Radio 4-nek mondott szavai jól jellemzik Gambon ügyességét a valóság és a fantázia tartományaiban való eligazodásban. Szerinte ez adta a híres varázsló alakításának zsenialitását. Karakterének érzelmi vonzerejét felnagyította, hogy képes volt beleszőni ír származásának elemeit.

 

Sir Michael Gambon hirtelen távozása ürességet hagyott maga után

 

A Gambon iránti tisztelet és elismerés szavait Jared Harris, a néhai Richard Harris fia is megosztotta. Kegyeletes tisztelgéssel ismerte el Gambon felejthetetlen színpadi jelenlétét, és azt, hogy zökkenőmentesen folytatja az apja által megkezdett Dumbledore-örökséget. A könnyed átmenet és a nagyszerű alakítás Gambon kivételes tehetségéről tanúskodott, és ezt a véleményt a világ közönsége is osztotta.

A tiszteletadáshoz csatlakozott a Lucius Malfoy szerepében ünnepelt Jason Isaacs is, aki csodálta Gambon széleskörű színészi képességeit, valamint Isaacs személyes színészi fejlődésében játszott motiváló szerepét.

Felejthetetlen hatására emlékezve Isaacs méltatta Gambon azon képességét, hogy karaktereit emberivé, a fantasztikus környezetük ellenére átélhető figurákká formálta.

Sir Michael Gambon hirtelen távozása űrt hagy a filmművészet panorámájában. Ám színészi és mentori öröksége tovább él a kollégái által megosztott történetekben, és számtalan rajongó szívében, akik újra és újra átélik a varázslatot, amelyet a világnak ajándékozott. Albus Dumbledore alakítása a Roxfort árnyékos folyosóin és azon túl is örökké visszhangozni fog, beírva szellemét a filmes évkönyvekbe, és vigaszt nyújtva a hátrahagyott varázslatos örökséggel.

Forrás: Entertainment Weekly, Letterboxd, X (1, 2)

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu