A CD Projekt Red fejlesztői szakszervezetbe tömörülnek az elbocsátások és a stressz miatt

A Cyberpunk 2077 fejlesztői szakszervezetbe tömörülnek a munkahelyi biztonság hiánya és a közelmúltbeli elbocsátások mentális egészségükre gyakorolt hatása miatt.

 

A CD Projekt Red fejlesztői csatlakoznak a lengyel játékipar más dolgozóihoz, hogy szakszervezetet alapítsanak, miután az év elején elbocsátások történtek a cégnél. A dolgozók a küldetésükről szóló nyilatkozatban a munkahelyi biztonság hiányára és az ebből fakadó stresszre hivatkoznak, mint a szakszervezet megalakulásának mozgatórugójára, és a fejlesztők azért küzdenek, hogy helyet kapjanak a vállalati döntéshozatalban.

Mindez akkor történik, amikor a Cyberpunk 2077 folyamatos fejlesztése végre lassulni kezd, és a fejlesztők a cég számos más projektje közül valamelyikbe lépnek át. Ugyanakkor ez is úgy történik, hogy az év elején 100 dolgozót elbocsátottak, nem pedig más játékokra helyezték át őket. Ebbe a teljes Gwent csapat is beletartozott, mivel a stúdió kivonta támogatását a játékból.

„A 2023-as elbocsátási hullám után kezdtünk el beszélni a szakszervezeti összefogásról, amikor a [dolgozók] 9 százalékát elbocsátották” – mondja a szakszervezet, rámutatva, hogy nagyjából 100 fejlesztő vesztette el ekkor az állását. Válaszul megalakították a Polish Gamedev Workers Uniont (PGWU), amely egy csoport a nagyobb, már létező lengyel szakszervezeten, a The Workers’ Initiative-en belül.

„[Az elbocsátások] óriási stresszt és bizonytalanságot okoztak, ami kihatott a mentális egészségünkre, és válaszul vezetett ennek a szakszervezetnek a létrehozásához” – mondja a PGWU. „A szakszervezet nagyobb biztonságot, átláthatóságot, jobb védelmet és erősebb hangot jelent válság idején […] A célunk nem az, hogy harcot kezdjünk, hanem az, hogy párbeszédet folytassunk.”

A szakszervezet nyitva áll mindenki előtt, aki Lengyelországban a szerencsejáték-iparban tevékenykedik. Azt mondja, hogy olyan tagokat is felvesz, akik az iparágon belül bármilyen szakmában dolgoznak, tehát nem csak a játékfejlesztőket.

A CD Projekt Red még nem reagált a lépésre. A szakszervezet megalakulásáról a CD Actionnek adott interjúban (lengyelből fordítva) az alapítók azt mondják, hogy ők sem kaptak még privát választ. Azt azonban hozzáteszik, hogy nem tapasztaltak semmilyen szakszervezet-ellenes magatartást, amikor a HR tudomást szerzett arról, hogy szakszervezetet alapítanak. Azt is mondják, hogy a CDPR-nél a munkakörülmények „nagyon jók”, így minden bizonnyal úgy tűnik, hogy a szakszervezeti szervezkedés mögött a közelmúltbeli elbocsátások állnak.

Remélhetőleg ez azt jelenti, hogy a stúdió nem kúszott vissza a Cyberpunk 2077 megjelenése előtti időszakban látott crunch használatához. A cég az év elején ismét megfogadta, hogy nem dolgoztatja túl az alkalmazottait, de mivel annyi Witcher-projekt van folyamatban, és egy teljes Cyberpunk-folytatásnak is nekilátnak, meglátjuk, hogy be tudják-e tartani ezt az ígéretet.

Forrás: TheGamer

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu