Íme Christopher Nolan titkos filmes álma – az Oppenheimer sikere után végre valóra válthatja?!

MOZI HÍREK – Az Oppenheimer sikere bebizonyította, hogy hatalmas érdeklődés mutatkozik a történelmi személyiségekről szóló életrajzi filmek iránt. Lehet Christopher Nolannek ideje leporolnia kedvenc filmes ötletét…?

 

 

Christopher Nolan elképesztő sikere az Oppenheimerrel azt bizonyítja, hogy végre megpróbálkozhat eddigi legnagyobb életrajzi filmjével. Az életrajzi filmek mindig is népszerűek voltak, de az utóbbi időben a mozi egyik fő trendjévé váltak. Az Elvisről (Elvis), Freddie Mercuryról és a Queenről (Bohemian Rhapsody), valamint Elton Johnról (Rocketman) szóló történetek mind nagy sikert arattak. Ezek a zenei életrajzi filmek mind népszerű művészeken alapulnak. Így nem meglepő, hogy jól teljesítenek a közönség körében. Ám az életrajzi filmek más témákban is jól teljesítenek.

A színészektől kezdve a politikusokon át a tudósokig a filmtörténet néhány legnagyobb életrajzi filmje olyan személyiségekről szólt, akiknek hihetetlen története a közönség számára nagyrészt ismeretlen lehetett.

Christopher Nolan az Oppenheimer kasszasikerével még tovább vitte az életrajzi filmek mainstream sikerét. Az atombombát megalkotó tudósról szóló Oppenheimer hatalmas kasszarekordot döntött meg azzal, hogy világszerte közel 1 milliárd dolláros bevételt hozott, és minden idők legtöbb bevételt hozó életrajzi filmje lett. Meglepő lehet, de Nolan egykor Howard Hughes életéről akart filmet készíteni. Most, az Oppenheimer sikere után minden eddiginél nagyobb a vágy, hogy Nolan Hughesról szóló, el nem készült életrajzi filmje végre megvalósuljon.

 

Miért éppen Howard Hughesról szeretne Christopher Nolan filmet készíteni?

 

A filmtervet Michael Drosnin Citizen Hughes: The Power, the Money and the Madness című könyve ihlette. Nolan a 2000-es évek elején forgatókönyvet írt a milliárdos Howard Hughesról, a 20. század egyik legbefolyásosabb üzletemberéről, repülőmérnökéről, filmmágnásáról és pilótájáról. Amikor eredetileg az életrajzi filmet tervezte, Christopher Nolan Jim Carrey-t szerette volna Howard Hughes szerepére. Sőt, azt mondta a The AV Clubnak, hogy ő „az egyetlen fickó… aki tényleg meg tudja csinálni, amit a szerep megkövetel”.

2007-ben Nolan a The Daily Beastnek azt mondta, hogy a Howard Hughes-életrajzi film forgatókönyve volt a legjobb forgatókönyv, amit valaha írt.

Hughes-t már többször is megelevenítették a filmvásznon. Ám Nolan forgatókönyve az első nagyszabású életrajzi feldolgozást adta volna a történelmi figurának. Hughes élete nagyon bonyolult és izgalmas volt, ami illik Nolan kézjegyéhez. Az emberi hibák, a filozófiai problémák és a tudományos elmék feltárása. Sajnos Martin Scorsese megelőzte Nolant. Ugyanis pont akkor jelent meg az Aviátor (The Aviator), amikor Nolan a Howard Hughes-életrajzi filmjét írta. Scorsese mozija Howard Hughes 1920-as és 1940-es évek közötti karrierjének igaz történetét meséli el Leonardo DiCaprio főszereplésével. Így Nolan nehezen tudott volna versenyezni egy ilyen hasonló filmmel.

 

 

MOZI HÍREK - Christopher Nolan Oppenheimer-je túlszárnyalja a szuperhősös blockbustert, és a Barbie és a Super Mario Bros. mögött az év harmadik legnagyobb mozifilmje lett!

 

 

Az Oppenheimer megmutatja, milyen jó lehet Nolan Howard Hughes-filmje

 

Nolan a The New York Timesnak arról beszélt, hogy a Hughes-forgatókönyve hogyan befolyásolta az Oppenheimer megírását. Ugyanis „betekintést adott neki abba, hogyan lehet egy ember életét desztillálni, és hogyan lehet egy ember életét tematikusan szemlélni”. Az Oppenheimer egyedi filmstílusa, amely a főszereplő szubjektív nézetei és a kor objektív tényei között váltogat, hatalmas sikert aratott. Kiemelve, hogy Nolan milyen mélységben tárta fel J. Robert Oppenheimert. Hughes egy másik híresen összetett vezető volt, akinek története hasznát venné Nolan Oppenheimer-féle feldolgozásának.

Hughes később életében különc viselkedéséről vált ismertté, és életmódjában nagy szerepet játszottak mentális és fizikai betegségei, például kényszerbetegsége és krónikus fájdalmai.

Hughes izgalmas és bizarr élete tele volt veszélyes pillanatokkal. Mint például a majdnem végzetes repülőgép-szerencsétlenség, amit Nolan ugyanúgy izgalmas filmes szintre tudna emelni, mint az atombombát az Oppenheimerben. De az Oppenheimer azt is bizonyítja, hogy Nolan ezt a belső emberi küzdelemmel is nagyon sikeresen tudja egyensúlyba hozni.

 

Vajon Nolan Howard Hughes-filmje elkészülhet még valaha?

 

Maga Nolan nem jelezte, hogy leforgatná a Howard Hughes filmjét, de nem feltétlenül zárta ki. A Hughes forgatókönyve két évtizeddel ezelőtt íródott. Hollywood nem ellenzi a szereplők történetének rebootolását vagy újragondolását. Akár rendkívül szoros egymásutánban sem. Maga Nolan azonban úgy tűnik, kevésbé érdekelt abban, hogy a közeljövőben elkészüljön a Hughes-életrajzi film.

Nolan a The Daily Beastnek elmondta, hogy fogalma sincs arról, hogy leforgatja-e a filmet, mivel inkább egyszerre csak egy filmre koncentrál, ami számára a közönséggel ér véget.

Mivel az Oppenheimer csak nemrég jelent meg, nem valószínű, hogy egy Hughes-életrajzi film a közeljövőben érkezik. Ráadásul online kampányok indultak azért, hogy Nolan rendezze a következő James Bond-filmet. Ugyanis Nolan hangoztatta, hogy a Bond-franchise milyen hatással volt a saját filmográfiájára. A Hughes-életrajzi film elkészítése közvetlenül az Oppenheimer után korlátozhatja a sikerét a hasonlóságok miatt. Így a háttérben tartása lehet a helyes lépés. A gyártása talán valószínűtlen, de az Oppenheimer után nem kétséges, hogy Christopher Nolan Howard Hughes-életrajzi filmje még mindig hatalmas siker lenne.

Forrás: The Daily Beast, The New York Times, The AV Club

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu