Mi az a Lonafen A fájdalom ügynökei című Netflix-filmben és miért fontos ismerni?

MOZI HÍREK – Chris Evans és Emily Blunt Netflix-filmjét, A fájdalom ügynökeit egy valós opioid-botrány ihlette. A Lonafen nevű gyógyszer áll a középpontjában. VIGYÁZAT: a cikk spoilereket tartalmaz a filmből!

 

 

A Netflix A fájdalom ügynökei (Pain Hustlers) című filmje egy korrupt gyógyszergyár történetét meséli el, amely egy új, Lonafen nevű opioidot árul, ami botrányhoz vezet egy floridai városban. A 2023-as bűnügyi drámafilm lazán egy igaz történeten alapul. Az egyik a sok opioidjárvány közül, amellyel az Egyesült Államok az elmúlt években szembesült.

Az íróknak azonban kreatív szabadságot kellett venniük a filmben bemutatott történet megalkotásakor, beleértve a középpontban álló drogot is.

A film sztárjaiként Emily Blunt és Chris Evans karakterei gyógyszeripari képviselők, akiknek az a feladatuk, hogy eladják cégük új gyógyszerét. Sajnos sokak számára, akiknek végül felírták a Lonafent, a gyógyszer veszélyes mellékhatásokkal járt.

 

A fájdalom ügynökeiben látott Lonafen nem valódi gyógyszer (de a Subsys-en alapul)

 

Bár A fájdalom ügynökei története valóságosnak tűnik, mert sok, a való életben megtörtént botrányhoz hasonlít, az elbeszélés nagyrészt fiktív. Beleértve a Lonafen nevű fájdalomcsillapítót is. A Lonafen egy kitalált opioid, amelyet a Netflix 2023-as bűnügyi drámafilmjének cselekménye kedvéért alkottak meg. Nem olyan gyógyszer, amelyhez valaki hozzáférhetne.

A filmet azonban valós események ihlették, így a Lonafen a Subsys nevű valódi készítményen alapul.

A Subsys a fentanil folyékony formája, amelyet az Insys Therapeutics, egy arizonai székhelyű gyógyszeripari vállalat gyártott. A fájdalomcsillapítóról kiderült, hogy erősen addiktív. Az Insys Therapeutics megvesztegette az orvosokat, hogy olyan betegeknek írják fel, akiknek nem volt rá szükségük. Ennek következtében a gyógyszergyártó vállalat több perrel nézett szembe.

 

A Lonafen összetevői és hatásai a fájdalomcsillapítókban magyarázva

 

Mint fentebb említettük, az Insys Therapeutics és a Subsys körüli botrány számos aspektusa megváltozott a filmben. A Subsys és a Lonafen között azonban rengeteg hasonlóság van. Mindkét gyógyszert a rákbetegek áttörő fájdalmának enyhítésére hozták létre. A folyékony fentanil egy formája volt. A Subsyshoz hasonlóan a Lonafen is erősen addiktív. Valamint olyan betegeknek írják fel, akiknek nem feltétlenül van rá szükségük.

A Netflix-filmben szereplő gyógyszergyártó cég, a Zanna megvesztegette az orvosokat, hogy a Lonafent olyanoknak adják, akik nem szenvednek életük végéig tartó rákos fájdalomtól. Ahogyan az Insys Therapeutics a valóságban is tette. Ennek eredményeképpen sajnos sokan a valóságban éppen úgy váltak a Subsys rabjává, ahogy A fájdalom ügynökeinek a szereplői jártak a Lonafennel.

Forrás: Wikipedia, Netflix

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu