Ez a Lovecraft-adaptáció lehet az idei év egyik legjobb horrorfilmje?!

MOZI HÍREK – A Suitable Flesh az ősi félelmek modern felfedezése, amely arra hívja a közönséget, hogy szembesüljön a megértés küszöbén túli rémekkel, H.P. Lovecraft stílusában…

 

 

A 2023-as év egyik legnyugtalanítóbb élményét ígéri a Suitable Flesh, H.P. Lovecraft A dolog a küszöbön (The Thing on the Doorstep) című novellájának hátborzongató adaptációja. A látnok Joe Lynch rendezésében és a tehetséges Dennis Paoli tollából készült film a lovecrafti horrort kelti életre, olyan narratívát szőve, amely a józan ész és az ősi, gonosz erők közötti vékony fátylat vizsgálja.

A Heather Graham, Judah Lewis, Barbara Crampton, Bruce Davison és Johnathon nevével fémjelzett új horrorfilm a pszichológiai terror mélységeibe merészkedik.

Heather Graham játssza Elizabeth Derby főszerepét, aki pszichiáterként küzd a hátborzongatóval egy olyan elbeszélésben, amely megkérdőjelezi a horror műfaj konvencióit. A hagyományos horrorszereplőkkel ellentétben, akik elhamarkodottan elfogadják a természetfelettit, Elizabeth ragaszkodik a racionális magyarázatokhoz. Még akkor is, amikor a körülötte lévő világ rémálomszerű káoszba süllyed. Ahogy megküzd Asa-val (Judah Lewis) és rejtélyes történeteivel, a film a pszichológiai thriller és a testrabló horror közötti hipnotikus tánccá fejlődik.

Elizabeth kísérletét, hogy diagnosztizálja Asa kiszámíthatatlan viselkedését, bonyolítja a nyugtalanító erőszak és egy új személyiség felbukkanása. A testrablós horror és az erotikus thriller szürreális keverékében a narratíva váratlan fordulatokat vesz, megkérdőjelezve a műfaj határait. Amikor Asa apja, Ephraim (Bruce Davison) olyan okkult erőket fedez fel, amelyek képesek testcserét kikényszeríteni, Elizabeth-nek veszélyes utazáson kell végigmennie, hogy megmentse magát attól, hogy a „nem megfelelő húsba” kerüljön…

 

Milyen Lovecraft-művön alapul a Suitable Flesh?

 

A Suitable Flesh Lovecraft 1937-es novellájából, A dolog a küszöbön (The Thing on the Doorstep) című műből merít ihletet. A szerző eredeti történetében az elbeszélés a tiltott tudás és a halandó testek túlvilági entitások általi manipulálása körüli rémségekről szól. Az adaptáció kreatív szabadságot vesz magának, modern árnyalatokat visz az elbeszélésbe. Eközben megőrzi Lovecraft kozmikus horrorjának lényegét.

A novella azzal kezdődik, hogy Daniel Upton, az elbeszélő kibogozza azokat a megrázó eseményeket, amelyek miatt kioltotta legközelebbi barátja, Edward Derby életét.

 

 

Suitable Flesh / Lovecraft

 

 

Életre szóló barátságuk sötét fordulatot vesz, amikor Derby egy titokzatos innsmouthi nővel, Asenath Waite-tel való egyesülése egy hátborzongató átalakulás kezdetét jelzi. Asenath nyugtalanító származása, valamint apja, Ephraim tiltott varázslással kapcsolatos próbálkozásai rosszindulatú árnyékot vetnek az életükre. Derby, akit Asenath rejtélyes okkult kísérletei rabul ejtenek, az őrületbe zuhan. Upton pedig belekeveredik a tiltott tudás és az ősrégi borzalmak lidérces történetébe.

Ahogy a titkok feltárulnak, a történet leleplezi a testcsere baljós gyakorlatát, elmosva a határokat élők és holtak között. A Suitable Flesh a mai közönség számára újraértelmezi ezt a történetet, és Lovecraft időtlen témáinak újszerű megközelítését kínálja.

A Rotten Tomatoes-on a Suitable Flesh a kritikusok elismerését is kivívta, 65 kritika 85%-a dicsérte a „komikus és hátborzongató” esztétikát. Az átlagos értékelés 6,9/10, ami azt mutatja, hogy a film képes egyensúlyt teremteni a 80-as évek horrorja és a friss, kortárs nézőpont között. A közönség fogadtatása azonban továbbra is vegyes, 67%-os, ami arra utal, hogy a horror és a szatíra szokatlan keveréke nem biztos, hogy mindenki számára elfogadható.

A Suitable Flesh a horrortérképpel együtt korunk meghatározó adaptációjának ígérkezik. Heather Graham lebilincselő alakítása Joe Lynch rendezői tehetségével párosulva kiemeli ezt a filmet a hagyományos horror határain túlra.

A Rotten Tomatoes pontszámai tükrözik az elbeszélés műfaji keveredését, és a film tanúbizonyságot tesz H.P. Lovecraft tartós hatásáról a horrorfilmek folyamatosan fejlődő világára.

A Suitable Flesh június 11-én debütált a vásznon a rangos 2023 Tribeca Fesztiválon. A premiert követően a film kettős forgalmazási stratégiába kezdett, és október 27-én korlátozott számban került a mozikba és a video-on-demand platformokra. Azok, akik lemaradtak a kezdeti mozis és on-demand megjelenésekről, ne féljenek, hiszen a Suitable Flesh 2024 januárjában érkezik bizonyos streaming platformokra.

Forrás: IMDB, Rotten Tomatoes

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu