Sherlock Holmes: The Awakened – Elementáris, kedves Lovecraft?

TESZT – A Sherlock Holmes: The Awakened egy merész kísérlet a híres detektív és a Lovecraft-i szörnyek összehozására – immár másodszor, hiszen egy 2007-es játék remake-jéről van szó. Azonban hiába az izgalmas ötletek és a szilárd alapötlet, a játékon gyakran érződik, hogy durván csiszolatlan és félkész. És bár a történet időnként elég izgalmas ahhoz, hogy még mindig neki akarjunk ugrani, a furcsán kiforratlan játékmenet és erősen közepes grafika gyakran akadályozza a történet igazán élvezetes felfedezését.

 

 

Április 11-én megjelent a Sherlock Holmes: The Awakened, vizsgáljuk tehát meg, vajon a híres detektív és a Lovecraft-i szörnyek kombinációja mennyire sikerült ebben a remake-ben, amely a 2007-es cím alapján készült. Fogadjunk, kedves Sherlock és Cthulhu olvasó. hogy már csak a cím hallatán is izgatottan dörzsölöd a tenyered, hiszen ki ne akarna egy olyan játékot, ahol Holmes és Cthulhu találkozik? De mielőtt a lelkesedésed túlságosan elragadna, maradj velünk, és nézzük meg, milyen minőségi hullámvasútra invitál minket a játék!

 

A klasszikus nyomozós videójáték, a Sherlock Holmes: The Awakened remake-je is mutatja, hogy Arthur Conan Doyle mellett H.P. Lovecraft irodalmi munkássága is egyre népszerűbb...

 

A horror és a nyomozás találkozása

 

Sherlock Holmes: The Awakened egy olyan játék, ami próbálja ötvözni a klasszikus detektívtörténetet a Lovecraft-i horrorral. A koncepció egyszerre izgalmas és félelmetes, hiszen aki hallott már H.P. Lovecraft műveiről, az pontosan tudja, hogy az ő világában a félelem és az őrület kéz a kézben jár. A játék története eleinte egy megszokott elrablási ügynek tűnik, ám ahogy haladunk előre, egyre inkább kibontakozik egy sötét és baljós szál, ahol a valóság és a képzelet határai elmosódnak.

Holmes és Watson karakterei, bár nem hoznak semmi újat a detektív zsánerben, mégis kellemesen ismerősnek hatnak. A játék legnagyobb erénye talán maga a történet, amely olyan izgalmakkal kecsegtet, hogy még a játékmenetbeli problémák ellenére is tovább akarunk haladni.

A játékmenet sajnos nem mindig áll a történet magas színvonalán. A nyomozás és rejtélymegoldás részek időnként zavarosak és frusztrálóak lehetnek, különösen akkor, ha a játék nem ad egyértelmű útmutatást vagy célkitűzést. Emellett a grafika és a karaktermodellek sem a legjobbak, ami néha nehézzé teszi a játékosok számára, hogy teljes mértékben belemerüljenek a világba.

Az irányítás és a kezelőfelület is némileg agyonbonyolított, ami tovább növeli az önjelölt detektívzsenik (a kedves játékosok) frusztrációit. Mindezek ellenére, a Sherlock Holmes: The Awakened egyedi atmoszférája és a nyomasztó története képes lekötni a játékost, feltéve, ha képes túltenni magát ezeken a problémákon.

 

 

Ami nem mindig elementáris, kedves Watson

 

Sherlock Holmes és a Lovecraft-i horror találkozása ad egyedi és különleges lehetőséget arra, hogy a játék bemutassa, miként küzd meg a zseniális detektív a sötét és megmagyarázhatatlan erőkkel. A játék olykor igazán elkapja ezt a hangulatot, és izgalmas összecsapásokat, helyzeteket teremt, amelyek során Holmes észbeli képességeit kell latba vetni.

Azonban az említett játékmenetbeli problémák miatt gyakran elvész a fókusz a lényegről, és a játékos inkább küzd a technikai nehézségekkel, mintsem a rejtélyekkel. A nyomozás során a kezelőfelület nem mindig intuitív, és a játékosnak sokszor nehézséget okoz a navigáció a különböző menük között. Ez időnként megakadályozza a játék élvezetét és a rejtélyek megoldására való koncentrációt.

A rejtélyek megoldása során a játék olykor hiányos kidolgozást mutat, ami azt eredményezi, hogy a játékosnak több próbálkozásra és türelemre van szüksége, mint amennyire szükség lenne egy jobban kivitelezett játékban. A logikai fejtörők és a nyomozási mechanizmusok kidolgozása helyenként egy jó nagy átláthatatlan katyvasz, ami a játékélményt tovább rontja.

Így tehát, bár a Sherlock Holmes és a Lovecraft-i horror találkozása izgalmas és egyedi alapot nyújt a játék számára, a játékmenetbeli problémák és a kezelőfelület hiányosságai nem egyszer kedvét szegheti a történetben való elmélyülésben és a rejtélyek megoldásában még a legelszántabb a Sherlock Holmes-rajongóknak is.

 

 

Élmény vagy fejfájás? A The Awakened grafikailag sokszor mindkettő…

 

Sajnos, a Sherlock Holmes: The Awakened technikai nehézségei közé a vizuális megjelenítés is beletartozik, amely a játék többi részéhez hasonlóan szintén igazi hullámvasút. Az ukrán Frogwares stúdió fejlesztésében készült játék bizonyos helyeken kiemelkedő vizuális élményt nyújt, míg máshol csak a fejünket fogtuk a meglepően alacsony színvonalon megjelenő textúrák és az egyéb amatőr grafikai megoldások láttán. Ilyen merev animációt például több mint 10 éve nem láttam videójátékban.

Pedig a játék egyes helyszínei – különösen a történet későbbi szakaszaiban – vizuálisan lenyűgözőek. Az épületek és utcák kidolgozottsága érzékletes atmoszférát teremt, viszont összességében a grafika mégis olyan, mintha egy PlayStation 3 cím gyengébb remastere lenne – ez különösen az elmosott, nem túl részletes textúrák kevésbé kifinomult kidolgozására jellemző.

A karakterek arcának modellezése is hagy némi kívánnivalót maga után, amely gyakran olyan, mintha agyagból készült volna, ami igencsak ront az általános élményen, hiszen egy kalandjátékról van szó. A játék animációi sem mindig kielégítőek, néha furcsa, embertől idegen mozdulatokkal találkozhatunk.

Összességében elmondható, hogy a Sherlock Holmes: The Awakened grafikája hullámvasútként változó minőséget nyújt, ami sokak számára csalódást okozhat, de persze, valahol érthető, hogy a kegyetlen ukrajnai háború árnyékában a fejlesztők nem igazán tudtak megfelelni a Chapter One által felállított elvárásoknak, amely egyébként igencsak magasra tette a mércét ezen a téren.

 

 

Ezt az ügyet nem igazán sikerült megoldani

 

A Sherlock Holmes: The Awakened egy olyan játék, amelynek nagyszerű ötletei és egyedi hangulata van, de sajnos nem sikerült ezeket teljes mértékben megvalósítani a játékmenetben. A történet egész színvonalas, de a technikai hibák és a zavaros játékmenet miatt a játék csak korlátozottan ajánlott azok számára, akik készen állnak arra, hogy elnézzék ezeket a problémákat és mélyebben belemerüljenek a történetbe és a nyomozásba.

A játék valóban megérdemel egy próbát azok számára, akik szeretik a rejtélyeket, a detektív történeteket és a különleges atmoszférájú játékokat. Viszont, ha a játékmenet gördülékenysége és a hibamentes élmény a legfontosabb számodra, akkor lehet, hogy érdemes más alternatívákat keresni. Amennyiben még nem játszottál a Sherlock Holmes: Crimes and Punishmenttel, vagy a Chapter One-nal, akkor inkább ezt a két játékot ajánlom, ha még kezdő vagy a híres detektív digitális kalandjaiban, mert ez a két játék (főleg az előbbi) nagyságrendekkel színvonalasabb.

Mindent összevetve, a Sherlock Holmes: The Awakened a kőkemény Sherlock Holmes fanoknak izgalmas választás lehet, de akinek fontos a gördülékeny játékmenet és 2023-nak megfelelő grafika, az hamarabb ott fogja hagyni, mint hogy Holmes kimondaná, hogy „elementáris, kedves Watson!”

-BadSector-

Pro:

+ Eredeti, érdekes alaptörténet: Holmes és Lovecraft világának ötvözése
+ Atmoszferikus hangulat és izgalmas rejtélyek
+ Sikeres nyomozások érzete, amikor összeáll a kép

Kontra:

– Sok helyen frusztráló és zavaros játékmenet
– Technikai és vizuális hiányosságok
– Megakadó tempó és amatőr játékmechanikák


Kiadó: Frogwares

Fejlesztő: Frogwares

Stílus: nyomozós, kaland

Megjelenés: 2023. április 11.

Sherlock Holmes: The Awakened

Játékmenet - 5.6
Grafika - 6.2
Történet - 7.5
Zene/hangok - 6.2
Hangulat - 7.2

6.5

KORREKT

Sherlock Holmes: The Awakened egy olyan játék, amely izgalmas történettel bír, de sajnos nem sikerült minden lehetőségét maradéktalanul kiaknázni. A játékmenet és a kezelőfelület időnként zavaró és frusztráló lehet, de a történetre fókuszálva érdemes adni neki egy esélyt. Viszont, ha fontos számodra a gördülékeny játékmenet és a részletes, 2023-as grafika, akkor Benedict Cumberbatch stílusában tessékeld ki az ajtón ezt a Holmes játékot!

User Rating: 3.33 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu