Talán mégis jól járt a Lucasfilm, hogy Zack Snyder Rebel Moon-ja nem Star Wars-film lett…

MOZI HÍREK – Zack Snyder Rebel Moon: 1. rész – A tűz gyermeke (Rebel Moon: Part One – A Child of Fire) filmje negatív kritikákat kapott. A Star Warsnak nincs szüksége még több megosztó mozira…

 

 

Úgy tűnik, a Star Wars elkerülte egy nagy hibát, amikor a Lucasfilm lemondott Zack Snyder Rebel Moon: 1. rész – A tűz gyermeke (Rebel Moon: Part One – A Child of Fire) című filmjéről. Snyder ugyanis eredetileg a Rebel Moon-t egy Star Wars-filmként vetett fel. Ám az ötlet aztán külön franchise-zá bővült. A film azt ígérte, hogy eltér a Star Warstól azzal, hogy szexet, erőszakot és valós káromkodást is tartalmaz. Ám a hasonlóságok így is könnyen észrevehetőek. A film inspirációja és eredeti ötlete alapján Snyder tervezett Star Wars-filmje vélhetően hasonló lett volna.

Snyder hosszú és megosztó rendezői karriert tudhat maga mögött: számos filmje rossz kritikákat kap, mégis közönségre talál az elkötelezett rajongók körében, és a Rebel Moon követheti ezt a példát.

A kritikusok hosszú listákban sorolják a filmmel kapcsolatos panaszokat. Például, hogy nem fókuszál a karakterekre, és hogy az inspirációira hagyatkozik. Bár Snyder tudta, hogy a moziját a Csillagok háborújához fogják hasonlítani, ez a tudás nem változtatott annyit, hogy ne kritizálják a hasonlóságokat. A Rebel Moon megmutatta, hogy milyen lehetett volna egy Snyder által rendezett Star Wars-film. Azonban ez nem segített a film fogadtatásán.

 

Az új Zack Snyder-film kritikái általánosan rosszak

 

A Rotten Tomatoes-on 44 kritikai véleményt kapott a film, a Tomatométeren pedig jelenleg kiábrándító 23 százalékon áll. A kritikák közül sokan „Star Wars-koppintásként” emlegetik a mozit. Kritizálják a film „származékos” és „ötlettelen” történetét. Emellett a karakterekkel és a világépítéssel is problémákat jegyeznek meg. A Rebel Moon-t kétrészes filmnek tervezik. Így bár a történet még nem fejeződött be, a kritikusok nem tűnnek lenyűgözöttnek. Habár a filmnek van egy maroknyi pozitív kritikája, sokan közülük alig lépik át a pozitív küszöböt. Jelenleg az oldal összes „top kritikusa” határozottan a „romlott” kategóriába sorolta a filmet.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a rajongói értékelés – ötszáz feletti értékelő mellett – 73%-on áll, ami mutatja, hogy a nézők kevésbé állnak kritikusan a Rebel Moon-hoz.

A kritikák közül sokan Snyder rendezésére fókuszálnak. A rendező a látványra koncentrál a történet rovására. Ezek a problémák bármelyik filmre átragadtak volna, amit Snyder a Star Warshoz készített. Még a Rebel Moonhoz készített változtatások nélkül is. Van egy sajátos stílusa és filmkészítési módja, ami egyszerűen nem mindenkinek való. Snyder filmjei általában megosztják a közönséget és a kritikusokat. Ezt a Disney és a Lucasfilm bölcsen elkerülte.

 

A Star Wars nem engedhet meg magának még egy megosztó filmet

 

A 2019-es Star Wars: Skywalker kora (Rise of Skywalker) óta nem készült nagyjátékfilm. Utóbbi mind a maga nemében, mind az új trilógia részeként megosztónak bizonyult. Mindez kétségessé tette a franchise jövőjét. A Star Wars és a Lucasfilm számos sikeres Disney+ tévéműsorral tett lépéseket, hogy visszanyerje a rajongók bizalmát a minőségébe. Az olyan sikerek, mint a Mandalorian, az Andor és az Ahsoka bebizonyították, hogy a Star Wars még mindig képes új, kreatív utakat járni és szélesebb közönséget szórakoztatni. Miközben hű marad a gyökereihez és kielégíti az elkötelezett nézőket. A messzi-messzi galaxis visszatérésének azonban erre kell építenie, és a lehető legerősebbnek és legkedveltebbnek kell lennie.

Tekintettel a következő Star Wars-film fontosságára és a Rebel Moon kritikai fogadtatására, a Disney és a Lucasfilm talán jól döntött, amikor elutasította Snyder ajánlatát.

Filmjeinek elkötelezett kultusza van, de a nézők egy részét el is fordítják. A Star Wars-filmek nagy költségvetésű blockbusterek, amelyeket egész családoknak szántak. Snyder rendezői stílusa és a közönség megosztására való hajlama bajba sodorta volna a franchise új tagját. A Star Warsnak nagyobb stabilitásra és egyetemességre van szüksége, mint amit egy Snyder-film biztosíthatna.

Forrás: Rotten Tomatoes

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu