Hatalmas bírsággal sújtotta a Sony-t a francia kormány egy váratlan ügyben!

A Sony jelentős bírságot kap a francia kormánytól, miután egy vizsgálat megállapította, hogy a vállalat megsértette a játékpiaci szabályokat.

 

A Sony 13,5 millió eurós (14,8 millió dolláros) bírságot kapott a francia kormánytól, mert a PlayStation 4 kontrollerek szállítása során megsértette a trösztellenes szabályokat. A francia trösztellenes szabályozó hatóság szerint a Sony két szabálysértést követett el, és visszaélt a videojáték-piacon betöltött pozíciójával, ami a bírság kiszabását eredményezte.

A 2020 novemberében megjelent PlayStation 5 világszerte sikeressé vált a Sony számára, mivel a PS4 első fél általi támogatása lassulni kezdett. Bár az ellátási problémák kezdetben akadályozták a konzol eladásait, a PS5 2023 decemberére elérte az 50 millió darabot világszerte. A Sony Interactive Entertainment leköszönő vezérigazgatója, Jim Ryan is megnyugtatta a rajongókat, hogy a PS5 konzolok „teljes készlete” elérhető lesz az ünnepi szezonban.

A Competition Policy International jelentése szerint a francia trösztellenes szabályozó hatóság, az Autorite de la Concurrence lezárta a vizsgálatot, és bejelentette, hogy a Sony-t 13,5 millió eurós bírsággal sújtották két elsődleges jogsértés elkövetése miatt. Először is, a Sony hamis PS4-vezérlők elleni technikai intézkedéseit a harmadik fél gyártókra nézve károsnak ítélték, mivel ezek az intézkedések a nem engedélyezett vezérlőkre válogatás nélkül, rendszeres lekapcsolásokkal céloznának. Ezeket az intézkedéseket a PS4 2015. novemberi rendszerfrissítésével vezették be, és a későbbi rendszerfrissítések során a harmadik féltől származó kontrollerek a frissítési folyamat során gyakran megszakadtak. Ez eredményezné az első szabálysértést a Sony ellen, mivel a szabályozó azt állította, hogy ezek az intézkedések akadályozzák a harmadik fél gyártók terjeszkedését, és negatívan befolyásolják a márkaimázsukat.

 

Második szabálysértés: Az átlátható licencelési politika és kommunikáció hiánya

 

A francia szabályozó hatóság megjegyzi, hogy a Sony licencelési politikájának átláthatatlansága vezetett a második szabálysértéshez. A jelentések szerint a vállalatokat akadályozták abban, hogy csatlakozzanak a Sony licencelési programjához, mivel a hozzáférést csak egy partnerségi programon keresztül biztosították. A szabályozó hatóság felfedezte, hogy a Sony nem volt hajlandó közölni a gyártókkal a programhoz való hozzáférés kritériumait, és magát a kritériumokat a Sony saját belátása szerint alkalmazta. Az Autorite de la Concurrence az első szabálysértés során elkövetett cselekményekkel kombinálva úgy ítélte meg, hogy a Sony gyakorlata negatívan hatott a videojáték-piacra, és elriasztotta a harmadik fél gyártókat az üzleti tevékenységtől, ami a kizárásukhoz vezetett. A Sony egyelőre nem reagált nyilvánosan a bírságra, de a szabályozó hatóság döntése utat nyithat az olyan nagyvállalatok globális gyakorlatának további vizsgálatára, mint a Sony és a Microsoft.

A videojáték-piac évről évre tovább növekszik, és számos harmadik féltől származó gyártó készít kiegészítőket és vezérlőket a legújabb játékplatformokhoz. A gyártók akadályozása korlátozhatja a játékosok harmadik féltől származó vezérlőkre vonatkozó lehetőségeit, és a Sony által bevezetett korlátozások a harmadik felek hozzáférési törekvéseit is hátrányosan érinthetik. A Sony-nak érdemes lehet átértékelnie a kontrollerekkel kapcsolatos irányelveit, mivel az új eszközök nagyban segíthetik a játékosok bázisát a PS5-ös generációban.

A Sony-ról az elmúlt hónapokban eléggé ellentmondásos híreket olvashattunk. A legutóbbi Insomniac Games kiszivárogtatása során kiderült, hogy a Sony nyomást gyakorolt a vállalatra, hogy alkalmazottakat bocsássanak el. A Sony számára a 2024-es év lehetőséget kínál arra, hogy fontos és sikeres időszakot éljen meg, amennyiben a vállalat képes elkerülni a vitákat és a hatósági ellenőrzést, biztosítja a gyártók támogatását, és kiad jelentős első fél által fejlesztett játékokat annak érdekében, hogy a rajongók elégedettek legyenek.

Forrás: GameRant https://gamerant.com/sony-fine-french-government/

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu