Elon Musk megcsinálta – jöhetnek az emberi agyba ültetett Neuralink-chipek?!

TECH HÍREK – Elon Musk szerint a Neuralink sikeresen beültette az első vezeték nélküli agyi chipjét egy emberbe.

 

 

Elon Musk technológiai milliárdos azt állította, hogy Neuralink nevű cége sikeresen beültette egyik vezeték nélküli agyi chipjét egy emberbe. Az X-en, azaz a korábbi Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „ígéretes” agyi aktivitást észleltek a beavatkozás után, és a páciens „jól gyógyul”.

A vállalat célja, hogy az emberi agyakat számítógépekhez kapcsolja, hogy segítsen kezelni az összetett neurológiai állapotokat. Számos rivális cég már beültetett hasonló eszközöket.

„Minden orvosi eszközöket gyártó cég számára az első emberen végzett teszt jelentős mérföldkő” – mondta Anne Vanhoestenberghe professzor, a londoni King’s College munkatársa.

„Az agyi számítógépes interfészekkel foglalkozó közösség számára ezt a hírt abban az összefüggésben kell elhelyeznünk, hogy miközben sok cég dolgozik izgalmas termékeken, csak néhány másik cég van, amely már beültette az eszközeit emberbe, így a Neuralink egy meglehetősen szűk csoporthoz csatlakozott.”

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy óvatosságra van szükség. Ugyanis a „valódi sikert” csak hosszú távon lehet értékelni. „Tudjuk, hogy Elon Musk nagyon ügyes abban, hogy nyilvánosságot teremtsen a cégének” – tette hozzá.

A többi hasonló előrelépést elért vállalat között van a svájci Lausanne-i École Polytechnique Fédérale (EPFL), amely sikeresen képessé tett egy lebénult embert arra, hogy pusztán gondolkodással járjon. Ezt úgy érték el, hogy elektronikus implantátumokat ültettek az agyába és a gerincébe, amelyek vezeték nélkül továbbítják a gondolatokat a lábaiba és a lábfejeibe. Az áttörés részleteit a Nature című szakfolyóiratban tették közzé 2023 májusában.

Musk állításainak független ellenőrzésére nem került sor. A Neuralink sem adott tájékoztatást az általa elmondott eljárásról.

A céget már korábban is érte kritika. A Reuters 2022 decemberében arról számolt be, hogy a vállalat olyan kísérleteket végzett, amelyek mintegy 1500 állat, köztük juhok, majmok és sertések halálát okozták.

2023 júliusában az állatjóléti problémákat vizsgáló amerikai mezőgazdasági minisztérium vezetője azt mondta, hogy a cégnél nem találták az állatkísérleti szabályok megsértését.

Musk cége 2023 májusában engedélyt kapott az FDA-tól a chip embereken való tesztelésére. Ez zöld utat adott a hatéves vizsgálat megkezdéséhez, amelynek során egy robot segítségével 64, az emberi hajszálnál vékonyabb, rugalmas szálat helyeznek el sebészi úton az agy azon részén, amely a Neuralink szerint a „mozgás szándékát” irányítja.

 

Elon Musk álma: a telepátia?!

 

Az X-en egy másik bejegyzésben Musk azt mondta, hogy a Neuralink első terméke a Telepathy nevet viseli majd. Az eszköz lehetővé tenné „a telefon vagy a számítógép, és rajtuk keresztül szinte bármilyen eszköz irányítását, pusztán gondolkodással”.

„A kezdeti felhasználók azok lesznek, akik elvesztették végtagjaik használatát” – folytatta.

A néhai brit tudósra utalva, aki szenzomotoros betegségben szenvedett, hozzátette: „Képzeljük el, ha Stephen Hawking gyorsabban tudott volna kommunikálni, mint egy gyorsgépíró vagy egy aukcióvezető. Ez a cél.”

Miközben Musk részvétele növeli a Neuralink ismertségét, néhány riválisa két évtizedes múltra tekint vissza: a Utah állambeli Blackrock Neurotech 2004-ben ültette be az elsőt a sok agy-számítógép interfész közül.

A Precision Neuroscience, amelyet a Neuralink egyik társalapítója hozott létre, szintén a bénult embereken kíván segíteni. Az általa kifejlesztett implantátum pedig egy nagyon vékony szalagdarabhoz hasonlít, amely az agy felszínén helyezkedik el, és egy „koponya mikrohasadékon” keresztül ültethető be. Ez a cég szerint sokkal egyszerűbb eljárás.

A meglévő eszközök is hoztak már eredményeket. Két különböző, nemrégiben végzett amerikai tudományos vizsgálatban az implantátumokat arra használták, hogy megfigyeljék az agyi aktivitást, amikor egy személy beszélni próbál. Ezt aztán dekódolni lehetett, hogy segítsék a kommunikációt.

Forrás: Reuters, X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu