Borzalmas halált halhattak Elon Musk Neuralink-jének kísérleti majmai?!

TECH HÍREK – Elon Musk tagadta azokat az állításokat, miszerint a Neuralink majomkísérleti alanyai az agyi implantátumok következtében haltak meg. Ám a Wired rámutatott néhány olyan dokumentumra, amelyek mást sugallnak… (VIGYÁZAT! A cikk felkavaró információkat tartalmaz. Elolvasását csak erős idegzetűeknek ajánljuk!)

 

 

Elon Musk a hónap elején azt mondta, hogy „egyetlen majom sem halt meg a Neuralink implantátumának következtében”. Azonban a Wired riasztó új jelentése ellentmondani látszik Musk állításának. A Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) által megszerzett és a Wired által látott nyilvános dokumentumokból kiderül, hogy a Neuralink makákó alanyain különböző szövődmények, köztük „véres hasmenés, részleges bénulás és agyi ödéma” után eutanáziát végeztek.

A Wired azt írja, hogy a dokumentumok szerint egy hím majmot 2020 márciusában elaltattak, „miután koponyaimplantátuma meglazult”, és a boncolásból kiderült, hogy „az implantátum meghibásodása tisztán mechanikusnak tekinthető, és nem súlyosbította fertőzés”.

Kedden a Neuralink bejelentette, hogy hamarosan megindítja a kísérleteket kvadriplégiában szenvedő embereken.

A PCRM egy nonprofit szervezet, amely az élő állatok kísérleti felhasználása ellen lép fel. Nemrég beperelték a UC Davist, hogy megszerezze a dokumentumokat a Kaliforniai Nemzeti Primate Research Center (CNPRC), az iskola biokutatási létesítményétől. Itt zajlottak a kísérletek. Ezeket most közzétették a honlapján, és idézték az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek szerdán küldött levelekben, amelyekben értékpapírcsalással vádolják Muskot. Utalva a Neuralink által a befektetőktől az agy-számítógép interfész létrehozására gyűjtött állítólagos 280 millió dollárra. A UC Davis szóvivője nem kívánt nyilatkozni a Wirednek.

 

Elon Musk Neuralink-je megszeghetett minden létező szabályt?!

 

A Wired megjegyzi, hogy az egyik dokumentumban felvázolt 2019. decemberi kísérlet szerint az egyik majmot el kellett altatni, miután a Neuralink agyi implantátumának egy darabja letört a műtét során. Ez fertőzéshez vezetett. Egy másik említett makákó – a 15. állat néven ismert – „minden látható ok nélkül a padlóhoz kezdte nyomni a fejét” napokkal az implantátum beültetése után. Az állapota onnantól kezdve csak romlott:

„A 15-ös állat kezdte elveszíteni koordinációs képességeit, és a személyzet megfigyelte, hogy kontrollálatlanul remegett, amikor meglátta a laboratóriumi dolgozókat. Állapota hónapokig romlott, míg végül a személyzet elaltatta. A boncolási jegyzőkönyv szerint vérzés volt az agyában, és a Neuralink implantátumok miatt az agykéreg egyes részei >>fókuszáltan szétszakadtak<<.”

Amellett, hogy Musk azt állította, hogy egyetlen majom sem halt meg a Neuralink implantátum miatt, azt mondta, hogy a startup „terminális majmokat választott (már közel a halálhoz)” tesztalanyoknak, hogy „minimalizálja az egészséges majmok kockázatát”.

A Wired azonban egy névtelenül nyilatkozó korábbi alkalmazottat idéz, aki szerint ez nem igaz.

Elon Musk X-en tett megjegyzéseinek másolatát mutatták meg, miszerint a Neuralink állatkísérleti alanyai „már közel állnak a halálhoz”. A Neuralink egy korábbi alkalmazottja azt állítja a Wired-nek, hogy az állítás „nevetséges”, ha nem egyenesen „kitaláció”. „Ezek a majmok körülbelül egy évig voltak nálunk, mielőtt bármilyen műtétet elvégeztünk volna” – mondják. A volt alkalmazott, aki a megtorlástól való félelmében névtelenséget kért, azt állítja, hogy a programhoz akár egy évig tartó viselkedési tréningre is szükség volt, egy olyan időkeret, amely eleve kizárta a már a halál küszöbéhez közel álló alanyokat.

Tavaly a PCRM panaszt nyújtott be az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumához (USDA), azt állítva, hogy a Neuralink gyakorlata sérti az állatjóléti törvényt. A Neuralink ellen az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma is vizsgálatot indított, mivel állítólag illegálisan szállított szennyezett eszközöket, amelyeket majmok agyából távolítottak el.

Forrás: Wired (1, 2)

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu