Amikor a DRM káros: játszhatatlanná vált órákon át egy népszerű játék PC-n!

A másolásvédelem alkalmazása érthető, mivel a kiadók meg akarják védeni a játékaikat (vagy azok PC portját), de ez nem teljesen tekinthető pozitív lépésnek, mert ha homokszem jut a gépezetbe, azt gyorsan észre fogják venni a játékosok.

 

2016-ban jelent meg a Persona 5, de a nyugati verzióra 2017-ig kellett várni PlayStation 4-en és PlayStation 3-on egyaránt. A Persona 5 Royal egy kibővített verzió volt, ami 2019 októberében rajtolt el Japánban PlayStation 4-re, a nyugati verzió pedig 2020 márciusában érkezett meg. A többi platformnak sokat kellett várnia, ugyanis a natív PlayStation 5, továbbá Xbox Series, Xbox One, Nintendo Switch és PC port 2022. október 21-én jött ki.

Az Atlus RPG-je, ahogy a SEGA legtöbb játéka is, Denuvót használ PC-n. Ezzel több probléma is van. Egyrészt az, hogy az Atlus játékaiból EGYSZER SEM vették ki a 2020 óta alkalmazott Denuvót (miközben a Capcom 1-1,5 éven belül ki szokta venni!), másrészt pedig a technológia olyan, hogy internetkapcsolatot igényel. A DRM-nek „haza kell telefonálnia” a Denuvo (Irdeto) szervereire. Ha a kapcsolat nem valósul meg, a játék nem indul el, hiába vásárolta meg a játékos a Denuvóval megspékelt játékot…

Április végén 60%-os árengedménnyel lehetett megvásárolni a Persona 5 Royal-t, így egyidejű játékosainak száma több mint 25 ezer volt a Steamen. Aztán május másodikán hirtelen bezuhant a játékosszám közel nullára (600-ra), ugyanis a Denuvo DRM szerverei nem működtek, így a játék hitelesítési folyamata nem volt végrehajtható kb. négy órán keresztül. És csak a Persona 5 Royal szerverei voltak érintettek, így a többi Denuvót használó játék (pl. F1 23) megfelelően működött.

Ám egy népszerű játékról van szó, így a Redditen és más közösségi platformon is jogosan kritizálták az Atlust és a SEGÁt a Denuvo használata miatt. Szerintük nevetséges és elfogadhatatlan volt, hogy nem kevés pénzt költöttek a játék megvásárlására, és önhibájukon kívül nem tudják játszani sem (holott egyedül is játszható, szóval nem egy co-op, vagy MMO címről van szó…).

 

PSA: Denuvo is down, P5R is unplayable
byu/Mordred_Morghul inPERSoNA

 

Mi a tanulság? A Denuvónak el kéne tűnnie. Anno a SecuROM okozott hasonló fejfájást, de mondhatnánk egy még rosszabb példát: Starforce…

Forrás: GameRant, SteamDB

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu