Kiválik az Embracer Groupból a Saber Interactive!

Aki meg akarja vásárolni a céget és a hozzá tartozó stúdiókat, készüljön fel arra, hogy jelentős összeget kell fizetnie.

 

Először azt lehetett hallani, hogy a Saber Interactive-ot a Beacon Interactive vásárolja fel 247 millió dollárért. Ezt a céget Matthew Karch, a Saber társalapítója vezeti. Viszont van egy levél, amit a Bloombergnek író Jason Schreier (aki már februárban is írt a témáról) megszerzett Karchtól: ebben azt olvasni, hogy a 4A Games és a Zen Studios is a Saberrel együtt jön, így az eredeti összeg dupláját, kb. 500 millió dollárt kell fizetni a tranzakcióért. A levélben arról is szó esett, hogy így kb. 3000 fejlesztő válik ki az Embracer Groupból.

Az Embracer Group az eladás részeként felfüggeszti Oroszországban tevékenységeit, amellyel a cég cash flowja javul, csökkennek a tőkekiadások, a nettó adósság és a jövőbeli kötelezettségek. A Saber összes stúdiója mellett a magyarországi DIGIC, továbbá a Fractured Byte, a Mad Head Games, a New World Interactive, a Nimble Giant Entertainment, a Sandbox Strategies, a Slipgate Ironworks, illetve a 3D Realms is a csomag része, továbbá Karch levele szerint az SPL, a Stuntworks, a Bytex. a 4A Games és a Zen Studios is idevehető. Az Embracer leányvállalata, a Plaion megtartja a hosszú távú licensz és kiadási jogokat a Metro franchise számára.

Az Embracer Group által megtartott stúdiók tervei között szerepel a 4A Games következő AAA játéka, egy be nem jelentett AAA cím koncepciós fázisban, egy korábban bejelentett AAA játék, amely egy jelentős IP alapján készül, egy új AAA többjátékos lövöldözős játék, amely egy bejelentett szellemi tulajdonon alapul, egy új AA játék, amely az Asmodee szellemi tulajdonán alapul, a 34BigThings új AA játéka, amely egy saját IP-ből készül, a Killing Floor III, a Teardown megjelenés utáni támogatása, valamint a Zen Studios, az Aspyr és a Tripwire Interactive teljes készülő és korábbi katalógusa. Az Embracer alatt marad a 34BigThings, az Aspyr, a Beamdog, a Demiurge Studios, a Shiver, a Snapshot Games, a Tripwire Interactive és a Tuxedo Labs.

Az Embracer Group társalapítója és vezérigazgatója, Lars Wingefors a sajtóközleményben így nyilatkozott: „Örülök, hogy az Embracer és a Saber most távozó részei számára is nyertes megoldást találtunk. Ez a tranzakció mindkét vállalatot erősebb helyzetbe hozza a további fejlődéshez. Az Embracer most már képes arra, hogy egy korábbi igazgatótanácsi döntésnek megfelelően megszüntesse az összes oroszországi tevékenységét, miközben számos fejlesztői munkahelyet megőrizhet az új, független tulajdonosi kör alatt. Ugyanakkor megtartjuk a kulcsfontosságú vállalatokat, az értékes IP-ket és a jövőbeli kiadói jogokat. A cash flow azonnal javul, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a nettó adósságállomány csökkentése mellett. A tranzakció további mozgásteret biztosít a meglévő banki megállapodásoknak megfelelő adósság amortizációjához, és javítja a pénzügyi rugalmasságot. Ez az első tranzakció a korábban említett strukturált folyamatok közül, és egy apró, de fontos lépést jelent az Embracer jövőbe való átalakításában, amely minden alkalmazott, játékos és részvényes javát szolgálja.”

A Saber Interactive társalapítója és a Beacon Interactive igazgatója, Mtathew Karch hozzátette: „Az elmúlt négy évben büszke voltam arra, hogy részese lehettem az Embracer csodálatos átalakulásának, és a világ egyik vezető játékcégévé válásának. A vállalat azon törekvésének részeként, hogy a megváltozott iparág és a geopolitikai kihívások miatt átszervezze magát, közösen úgy éreztük, hogy mind az Embracer, mind a Saber magja számára helyes döntés volt, hogy elváljanak útjaink. Ez az elidegenítés mindkét fél számára sokkal jobb helyzetet biztosít ahhoz, hogy saját vállalkozásainkat fejleszteni tudjuk. Továbbra is az Embracer nagy, hosszú távú részvényese maradok, és partnerek maradunk számos folyamatban lévő és jövőbeli projektben. Ez a tranzakció több száz szakember megélhetését is biztosítja, akik közül sokakkal több mint két évtizede dolgozom együtt.”

A Twitteren Tim Willits, a Saber operatív igazgatója megerősítette, hogy a Warhammer 40,000: Space Marine 2, a John Carpenter’s Toxic Commando és a Jurassic Park: Survival továbbra is fejlesztés alatt áll. A Warhammer 40K játéka novemberben kapott komolyabb halasztást szeptember 9-ére, a John Commander’s Toxic Commando egy co-op zombiirtó FPS a Saber Swarm Engine-jén és idén jelenik meg PlayStation 5-re, Xbox Series-re és PC-re, a decemberben bejelentett Jurassic Park: Survival pedig Steven Spielberg 1993-as filmjének eseménye után játszódó egyjátékos akció-kaland játék.

Forrás: Gematsu, VGC, Embracer Group,

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu