DeepEdge10: megfizethető mesterséges intelligencia-doboz egy kínai techcégtől?

TECH HÍREK – Az Intellifusion, egy kínai techcég egy olyan MI-re használható dobozt dobott piacra, ami megfizethető mesterséges intelligencia-megoldásokat kínál, miközben a hardveres fejlesztésekre is bőven nyitva hagyja a kaput.

 

A Kínára kivetett amerikai szankciók a chipekre a csúcson járnak, emiatt az országnak nincs más megoldása mint a saját, hazai technológiai szektor megerősítése. A processzorok, a videókártyák után most a mesterséges intelligencia is ilyen úton jár. Az MI nagy lépést tett meg az ázsiai országban, köszönhetően például a Huawei fejlsztéseinek. A versenybe beszállt egy új cég, az Intellifusion is a DeepEye nevű MI-dobozával, amiben a saját chipjük, a DeepEdge10 Max található. A rendszerlapka (SoC = system-on-a-chip) 14 nanométeres gyártási folyamaton készült (ilyesmin egy évtizede voltak a processzorok!), chiplet konfigurációval rendelkezik; D2D interfészt, illetve RISC-V architektúrát használ.

Az első gépek a DeepEdge10 Max chippel készülnek, és ennek teljesítménye az INT8 edző teljesítménnyel 48 TOPS MI-számításra képes. A következő verzió valamikor 2025 első felében fog megjelenni, és ebben egy erősebb chip lesz, a DeepEdge10 Ultra, ami már 96 TOPS számítási teljesítményt tud. Lesz egy gyengébb hardver is: néhány hónap múlva a DeepEdge10 Pro chippel és 24 TOPS számítási teljesítménnyel érkezik ez a változat is.

Az Intellifusion a helyi önkormányzatokkal dolgozott együtt különböző, többnyire MI-képességekkel kapcsolatos polgári jóléti projekteken, és ez az első kísérletük a fogyasztói piacon. A natív erőforrásokat igénylő klienseknél felkelthette a figyelmet az agresszív árazás, ugyanis az első gépekért kb. 1000 jüant, kb. 51 ezer forintot kérnek csak el. Az Intellifusion szerint „90%-kal” versenyképesebb megoldást kínálnak a többnyire GPU-val rendelkező, emiatt pedig drágább alternatívákhoz képest. Belépő és középszintű céges felhasználóknak szánják termékeiket.

Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a számítási teljesítmény lehet bármennyi, amit papíron mondanak, a gyakorlatban is fel kellene ezt mutatni, mert ha végül a teljesítmény csak töredéke az ígértnek, a felhasználók inkább azokat a drágább alternatívákat választják majd.

Forrás: WCCFTech, MyDrivers

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu