Drasztikus lépéshez folyamodik az Embracer Group!

A svéd konglomerátumot jelentősen megrengette a szaúdi Savvy Games Grouppal meg nem valósuló megállapodás, emiatt pedig nem csoda, hogy végül egy eléggé drasztikus lépés mellett tette le a garast az Embracer Group vezérigazgatója, Lars Wingefors.

 

Három részre fog szakadni a cég. A játékokra szakosodik az Asmodee Group, az indie játékokért a Coffee Stain & Friends felel, a Gyűrűk ura és a Tomb Raider jogai mögött pedig a Middle-earth Enterprises & Friends áll. Mindhárom cég fenn lesz a tőzsdén (Nasdaq Stockholm), de a Middle-earth Enterprises & Friends a jelenleg ott levő Embracer Group alatt marad, és ez át lesz nevezve. Az Embracer egy 900 millió eurós finanszírozási megállapodást kötött az Asmodee-val, és részben így fizeti ki a tartozásokat a cég.

Lars Wingefors, az Embracer vezérigazgatója és legnagyobb részvényese egy hosszú távra szóló tulajdoni struktúrára tervez, és hosszú távú, aktív, elkötelezett és támogató tulajdonosa marad mind a három cégnek. A tőke és a szavazatok több mint 50%-át képviselő részvényesek támogatják a tervet. A Middle-earth Enterprises & Friends PC-s és konzolos fejlesztésekre és azok kiadására koncentrál, és az új struktúrának köszönhetően maximalizálhatja a nagyon nagy stratégiai értékkel bíró franchise-okban rejlő potenciált. Sok stúdió és IP tartozik alá (Crystal Dynamics, Dambuster Studios, Eidos-Montréal, Flying Wild Hog Studios, Tripwire, Vertigo Games, Warhorse Studios, 4A Games; Dead Island, Killing Floor, Metro IP-k…), és vezetője Phil Rogers lesz (jelenleg ideiglenesen az Embracer stratégiai vezetője, aki a lezárult átszervezési folyamatot vezényelte, illetve a Crystal Dynamics-Eidos operatív csoportot is ő vezette; a többi, hasonló posztban levő vezető neki fog jelenteni). Rogers, Stéphane Carville és Anton Westbergh az Embracer Group felelős vezetőségébe tartozik, de Wingefors marad a vezérigazgató, Johan Ekström a pénzügyi vezető és Wingefors helyettese, Careen Yapp a partneri kapcsolatokért felel, Ian Gulam pedig a stáb és a jogi ügyek vezetője.

Végezetül íme Wingefors nyílt levele: „Mindenki, az én utam több mint 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor képregényekkel kereskedtem a gyűjtőknek. Mindig is arról álmodtam, hogy valami értelmeset és jelentőset építek. Számomra egy vállalkozás felépítése nem egy bizonyos méret vagy pozíció eléréséről szól, hanem arról az útról, hogy sok kis és néha néhány nagy lépésből valami nagyobbá váljon. A mai nap egyértelműen az a nap, amikor egy nagyobb lépést teszünk. Annyira izgatottan várom, hogy elképzelhessem, mit hoznak az elkövetkező évtizedek. A 2016-os tőzsdei bevezetéskor ígéretet tettem az érdekelteknek, hogy legalább 25 évig itt leszek, és még 17 évem van hátra, hogy ezt teljesítsem. Nem volt mindig egyenes az út, de nagyon büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket tehetséges emberek ezrei tettek lehetővé, akik világszerte emberek millióit szórakoztatva kivételes tartalmakat hoznak létre. Az Embracerben ma a játék- és szórakoztatóipar legkülönlegesebb vállalatai és IP-i vannak, és az én feladatom, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsam a további sikerhez. Meggyőződésem, hogy a legjobb még előttünk áll.

A történelem azt mutatja, hogy az olyan diverzifikált csoportok, mint a miénk, jelentősen növelhetik sikerük esélyeit, ha agilisabb, gyorsabb megközelítést alkalmaznak, és jól meghatározott piaci szegmensekre összpontosítanak. Számos inspiráló svédországi példa mutatja, hogy a nagyvállalatok hogyan értek el nagyobb sikert azzal, hogy több különálló, specializált vállalatra osztották fel magukat. Mélyen motiválnak és inspirálnak ezek a sikertörténetek, és úgy vélem, hogy a saját stratégiai irányvonalunk számára is értékes felismeréseket nyújtanak. Itt az ideje, hogy az Embracer három részvénytársasággá alakuljon, amelyek mindegyike megfelelő méretű, koherens stratégiával, speciális üzleti modellekkel és látnok vezetői csapatokkal büszkélkedhet. Ahelyett, hogy a virágzó vállalkozásokra konformitást kényszerítenénk, olyan környezetet kell kialakítanunk, amely felerősíti a meglévő sikereket. Biztos vagyok benne, hogy ez könnyebben fog menni három különálló győztes formulával az egyes piaci szegmensekben. Az Asmodee a világ vezető asztali társasjátékok fejlesztője, kiadója és forgalmazója. A Coffee Stain & Friends a közösségvezérelt játékok vezető és leginnovatívabb fejlesztője lesz PC-re/konzolra és mobilra. A Middle-earth Enterprises & Friends magával ragadó világszínvonalú szórakoztató IP-ket fog fejleszteni, beleértve az ikonikus Gyűrűk Urát, kihasználva a házon belüli AAA képességeket és a félelmetes partnerségeket.

Mindig is úgy tekintettem a csoport vezérigazgatójaként és fő tulajdonosaként betöltött szerepemre, hogy a sikeres vállalkozók, játékosok és üzleti vezetők támogatója legyek a nagyobb siker elérésében. Ez nem fog változni. Ma közlöm azt a szándékomat is, hogy új, hosszú távú tulajdonosi struktúrát alakítok ki. Ez magában foglalja majd az Embracerben jelenleg meglévő részesedéseket (amelyek a tőke kb. 20%-át és a szavazatok 40%-át képviselik). Szándékomban áll mindhárom vállalatnak hosszú távú, aktív, elkötelezett és támogató tulajdonosa maradni. Ez a struktúra az Embracer alapját képező értékeken és elképzeléseken, a bizalmon, a hosszú távú gondolkodásmódon és a különböző perspektívák elfogadásának vágyán fog alapulni. Nincs egyféleképpen üzletelni, de egyes üzleti modellek jobban hasonlítanak egymásra, mint mások. Ugyanez vonatkozik az üzletemberekre is. Az ambíciók hasonlóak lehetnek, de a megközelítés különbözik. Az Asmodee-t, a Coffee Stain & Friends-et és a Middle-earth Enterprises & Friends-et alkotó vállalkozások közötti hasonlóságok szembetűnőek, de ugyanilyen nagyok a különbségek is, amikor a piacra lépési stratégiákról és az üzleti profilokról van szó. Mindegyik vállalat előtt fényes jövő áll, ha tökéletesítik azt, ami mindegyiküknél működik, és ha továbbra is együttműködnek, amikor annak van értelme. A csoporton belül jelentős kiaknázatlan potenciál rejlik, amelyet az új struktúra fel fog szabadítani. Ez minden egyes személyt és csapatot képessé tesz arra, hogy tovább fejlődjön és kiemelkedjen karrierjében, valamint saját vezetést és stratégiai irányítást biztosít számukra.

Ez egy új fejezet kezdete, egy olyan fejezeté, amelynek aktív, elkötelezett és támogató részvényesként mindhárom új egységben részese kívánok maradni, örökzöld távlatokkal. A három független vállalat irányába történő elmozdulás megerősíti az Embracer jövőképét, miszerint hosszú távú szemlélettel támogatja a vállalkozókat és alkotókat, lehetővé téve számukra, hogy továbbra is felejthetetlen élményeket és szórakozást nyújtsanak szerte a világon. Külön köszönetet szeretnék mondani minden alkalmazottnak, aki mellettünk állt az elmúlt kihívásokban. A mai nap az új út első napja, csatlakozzunk hozzá együtt, és teremtsük meg a jövőt,” írta Wingefors.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu