Tovább fognak drágulni az SSD-k, de még a HDD-k is!

TECH HÍREK – Miközben a régi winchesterek esetében érthető a drágulás (kevésbé mainstream technológia, kevesebben gyártják, így nem olcsó beszerezni), az SSD-k az eddigiekhez képest is drágábban lesznek megvásárolhatóak.

 

Már mi is írtunk arról, hogy az SSD-k drágulása be fog követkenzi, és így akar a piac korrigálni, miután a pandémia során sokan felvásárolták a készleteket, amik aztán eladatlanok voltak, és ezektől olcsón meg akartak szabadulni a gyártók, ami csak veszteséggel történt. Most emiatt drágább például egy NVMe SSD (20-25%-os áremelést biztosan tapasztalhattunk, és ez még több is lehet) mint egy évvel ezelőtt. De a mesterséges intelligencia itt is szereppel bír: ehhez is kell a tárhely, ráadásul a gépfrissítési ciklusok miatt a tárhelyre szakosodott ipar most kaszál rendesen.

A TrendForce írt arról, hogy a Western Digital és a Seagate is tájékoztatta a kereskedemi partnereit arról, hogy jelentősen meg kell a régi, mechanikus tárhelyek (HDD-k) és az SSD-k árát emelni. Íme a Seagate levele: „Amint arról korábban már beszámoltunk, a kereslet helyreállása üzleti tevékenységünk több szegmensében is folytatódik, és a csökkentett gyártási kapacitásunk korlátozza azon képességünket, hogy minden vevőnk igényét kielégítsük, és hosszabb átfutási időt eredményez, továbbá költségeinkre továbbra is hatással van a globális inflációs nyomás. Ennek eredményeképpen azonnali hatállyal áremeléseket hajtunk végre az új megrendelésekre és a korábban vállalt mennyiségeket meghaladó keresletre vonatkozóan. A kínálati korlátok várhatóan továbbra is fennmaradnak, ezért arra számítunk, hogy az árak az elkövetkező negyedévekben tovább emelkednek.

Szeretnénk továbbá kérni az Önök folyamatos együttműködését, hogy a közeli és hosszú távú keresleti igények összehangolása érdekében együttműködjenek a fiókképviselőikkel. Képességünk a nem tervezett keresletnövekedések és változások kielégítésére korlátozott, ezért kérjük, hogy a megrendeléseikben bekövetkező változásokat a lehető leghamarabb közöljék. Bár megértjük, hogy ez a változás kihívásokat jelenthet, reméljük, hogy ebben a kérdésben számíthatunk az Önök támogatására és megértésére. Számlaképviselője szükség esetén további részletekkel szolgálhat a változásokról. Köszönjük üzletét és folyamatos partnerségét,” írta a Seagate.

A TrendForce 25%-os áremelést mondott korábban. Az optimális árszint elérése érdekében 40%-kal kell emelni, úgyhogy összesen 65%-os áremelés következhet be. Szóval érdemes felkészülni, hogy egy gyorsabb, minőségi, 1 TB-os NVMe SSD is lesz 55-60 ezer forint.

Forrás: WCCFTech, TrendForce

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu