Frantics – Fürge rókalábak, surranó kis mobilok

TESZT – Különféle cuki és vicces állatok – többek között egy róka – bőrébe bújva kell legyőznünk velünk bulizó barátainkat kvízjátékokban: egész pontosan 15 minijátékban tehetjük próbára magunkat és az okostelefonunk akkumulátorát. Így van: a Frantics PlayLink játék révén ismét az okostelefon használatát erőlteti. Hogy ez mennyire fun, vagy a megy a játék rovására, azt tesztünkből megtudhatjátok.

 

Mivel az oldal neve PS4Pro már 2014 óta, illetve azelőtt is nagy Sony rajongó voltam, gondolom nem túl nagy meglepetés, hogy a Sony innovációinak nagy rajongója vagyok. Nekem technológai téren egyaránt bejött a PSP, a PS Vita (utóbbit most is aktívan használom) PlayStation Move az azt támogató PS3 címeknél, az kiterjesztett valóságot használó Wonderbook, no és persze a PSVR is. Viszont egyszerűen fel nem tudom fogni, hogy miért erőltetik ennyire az okostelefon használatát a PlayLink címeknél, amikor ott figyel a kedvenc DS4-em harcra készen? (Illetve értem, persze: nem én vagyok a célközönség) Legalább opcionális lehetne, hogy ne kelljen semmilyen felinstallált Android alkalmazással bohóckodnom, ha már egyszer Androidos játékok helyett is a kedvenc PS Vitámmal nyomulok úton-útfélen? No, ennyi morgás után nézzük, mit tud az új mobilos PlayLink csoda?

„Buli van, srácok!”

Ha valamihez hasonlítanom kellene a Frantics-ot, akkor a Mario Party Saga jutna eszembe, amely szintén különféle minijátékokat sorakoztatott fel egyetlen játékon belül. Itt a játék szíve a multiplayer rész, amely igazából értelmet is ad a NapNok Games címének.

Mivel ez egy PlayLink cím, már biztosan sejted, hogy ez mit jelent: a mobilt, vagy tabletet kell használni, ha tetszik (nekem nem, de ezt már túltárgyaltam), ha nem a DS4-ünk helyett. Ehhez először is be kell izzítani az iTunes iOS-on, vagy a Google Play-t Androidon és megkeresnünk a megfelelő alkalmazást. Az app persze teljesen ingyenes és pikkpakk felkerül az okoskütyünkre. Ezek után már csak csatlakoztatni kell ahhoz a hálózathoz, amelyen a PS4 is fent van és mehet a móka.

Partizunk, kő mobil, gecó?

A játék mechanizmusát roppant egyszerű elmagyarázni. Négy játékos vehet részt négy minijáték csoportban és a lehető legtöbb győzelmet kell elérni (amelyeket koronában mérnek) hogy a végső kihívásnak megfeleljünk, amely mindig ugyanaz – ez dönti el, hogy ki lesz majd az abszolút győztes.

Összesen egyébként 15 minijáték van, ami így leírva és az első játék során soknak tűnhet, de később folyamatosan leesik, hogy ez mégis elég kevés. Igazából a kevés tartalom a Frantics egy komolyabb hiányossága.

És hogy mik ezek a minijátékok? Többek között ejtőernyővel kell leugranunk, bombákat kell megakadályozni, hogy felrobbanjanak a képünkbe, jégen kell küzdenünk, illetve speciális minifutball versenyeken kell részt vennünk. Ezek egy része tényleg nagyon fun, mások már nem annyira.

Összességében a Frantics egyértelműen szórakoztató cím, de sajnos fokozatosan veszíti el a „szuflát”, ahogy játsszunk vele. Az első játékok meglepetés-faktora még segíti a címet, később már fokozatosan válik unalmassá a játék – ebben pedig a relatíve kevés tartalom is közrejátszik.

Kellemes design

Ami a Frantics vizuális részét illeti, a készítőknek nem kell panaszkodniuk. A játék nemcsak relatíve kellemes grafikával rendelkezik, de egyedi vizuális megoldásokat is láthatunk benne. Egy kicsit a régi „agyagos” játékokra emlékeztet – persze ez a játék aztán tényleg nem fogja kihasználni a PS4 hardverét, a PS4 Próról már nem is beszélve.

A játék szinkronhangjai sem rosszak, és általában véve a hanghatások is ott vannak a szeren.

A NapNoktól remek ötlet volt, hogy egy Mario Party típusú játékot készítenek PS4-re a PlayLink franchise-on belül. Másrészt a mobilos megoldás tényleg praktikus megoldás bulikra, partikra, csak aki inkább hardcore, magányos gamer, az nehezen fogadja el, hogy a DS4 gamepad helyett ezzel kell maszatolnia. Emellett sajnos csökkenti a játék értékét a relatíve kevés tartalom és lehetőség is.

-BadSector-

Pro:

+ Egy-két minijáték tényleg nagy fun
+ A négyjátékos mód és az applikáció remek megoldás partikra.
+ Zorro karaktere vicces

Kontra:

– A 15 minijáték kevés
– Az irányítás pár helyen nehézkes
– Okostelefonon maszatolni PS4-es játékkal egyébként sem annyira jó ötlet


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: NapNok Games

Stílus: Party játék

Megjelenés: 2018. március 6.

Frantics

Játékmenet - 6
Grafika - 7
Multiplayer - 7.2
Zene/Audio - 6.6
Hangulat - 7.2

6.8

KORREKT

A NapNoktól remek ötlet volt, hogy egy Mario Party típusú játékot készítenek PS4-re a PlayLink franchise-on belül. Másrészt a mobilos megoldás tényleg praktikus megoldás bulikra, partikra, csak aki inkább hardcore, magányos gamer, az nehezen fogadja el, hogy a DS4 gamepad helyett ezzel kell maszatolnia. Emellett sajnos csökkenti a játék értékét a relatíve kevés tartalom és lehetőség is.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu