Batman: The Enemy Within – Episode 5: Same Stitch – Bohócruha

TESZT – Két eltérő mentalitású Joker, két majdnem teljesen eltérő történetszálat kínál a Telltale újabb fináléjában. Emiatt az előző részben megtett döntésünk miatt vagy kapásból ellenségként kezel minket John Doe, vagy eleinte a mi oldalunkon áll. Persze a szituáció kiesik a kezeink közül.

 

Most csak 1/4 részben tudok spoilerezni, mivel egy elmentéssel toltam végig ezt az évadot, így a másik „térfélről” nem tudok olyan részletesen beszélni. Viszont az, ahogy a Telltale így szétbontotta a történetszálakat, ráadásul több karakter sztorija is befejeződhet az epizód, és egyúttal az évad végeztével, egyrészt felveti, hogy lesz harmadik évad (különben mi a csudának lenne ez beleépítve a The Enemy Withinbe?), másrészt kíváncsi leszek arra, hogy 2019-ben hogyan fognak ezek a döntések kihatni.

Joker

Szóval Joker karaktere hatalmas fejlődést mutatott be az évad során, és itt teljesedik ki az eredmény, illetve a cselekedeteink is itt fogják reprezentálni Joker akcióit. A röhögés garantált. Egy bizonyos karakter másik oldalra való lehetséges állása szintén. Egyes szereplők leléphetnek (ráadásul egyikük esetében ezt akár magyarázata nélkül is láthatjuk), úgyhogy bonyolult lenne leírnom az egészet, és inkább csak gratulálok a Telltale-nek, akik viszont továbbra is lemaradásban vannak a Big Bad Wolf által a The Councilban bemutatott dialógusrendszerhez képest. Csak neveket mondok: Alfred. Iman. Waller. Selina. Tiffany. Gordon. Harley.

Ami viszont garantáltan bekövetkezik, az Joker végkimenetele, igaz, több dolgot is bemutathat a dutyiban a döntéseinktől függően, és több értékelést kaphat ő is a játék végén. Ja igen, értékelés: a fontosabb szereplőkkel való kapcsolatunk összefoglalásra kerül – vázlatosan, ahogy az illik. Néhány szereplő meglepő módon nem került be a listába (itt Freeze-re vagy Bane-re gondolok… érdekes).

És ilyenkor fogalmam sincs, hogy miként töltsem ki a maradékot. Jó, leírom a Vigilante vázlatát, mert komolyan ilyenkor az élet értelmén gondolkodom el… szóval néhány hét után hallunk Jokertől, aki egy bázist létesített, Bane tuningolva bedarál minket, kapunk egy telefont, segítséget kérünk, konfrontációba kerülünk, ami során még jobban lesérülünk, besegítHET egy karakter, nyomozunk, találkozunk Jokerrel, akiben hiába bízunk, egyszerűen nem tudunk jó karaktert faragni belőle.

Ez a legnagyobb hibája az egésznek: ugyanúgy dutyiban végzi Joker. Hiába bízunk meg benne amennyire lehet, a játék KÉNYSZERÍTENI fog arra, hogy letámadjuk, vagy különben valaki megöl minket és megyünk vissza a checkpointra. Kihagyott ziccer. Én láttam volna Jokert egy pozitívabb karakterként. Persze ez már túlzottan eltért volna a lore-tól, úgyhogy evvan’.

Igen

A Batman: The Enemy Within ígéretes alkotás volt, a végeredmény pedig (ami az értékelőben is látható – a fináléknak általában mindig ezt csinálom és az epizódot külön értékelem az utolsó bekezdések valamelyikében) egészen jó. Joker lazán elvitte a hátán az utolsó két részt, és a feszültség kibontakozódik a Same Stitchben, ami önmagában valahol a 8,5 magasságában jár az előző bekezdésben említett hiba miatt. A látvány és az audió ugyanolyan szinten van, mint eddig, és most erősen az akciódús játékmenet vette át a főszerepet a fináléban, ami ezúttal egy kis epilógussal is meglep bennünket. Sikerült az egyik legbarátságosabbat előhozni – bukott barát, de barát. Nem mennék bele részletesebben.

A Batman: The Enemy Within az utóbbi évek egyik komolyabb Telltale-játéka, szerintem maga mögött hagyta a The Walking Dead: The New Frontiert, azaz a TWD harmadik évadát. Tetszik, ahogy Bruce Wayne ezúttal sötétebb oldalát láthatjuk, ha engedjük előretörni. Mindenféleképpen lesz folytatása, mert itt még nincs vége, és mivel nem mondta a Telltale, hogy na ez a finálé, lehet is fogadni rá…

-V-

Pro:

+ Bruce Wayne sötétebb oldala
+ Joker
+ Akciósabb játék az első évadhoz képest

Kontra:

– Kisebb animációs hibák
– Joker nem lesz sosem őszintén hős karakter…
– Fárad a formula


Kiadó: Telltale Games

Fejlesztő: Telltale Games

Stílus: Epizodikus, kaland

Megjelenés: 2018. március 27.

Batman: The Enemy Within - Ep. 5: Same Stitch

Játékmenet - 7.8
Grafika - 7.2
Történet - 8.8
Zene/Audio - 9.1
Hangulat - 8.9

8.4

KIVÁLÓ

A Telltale-nek komolyabb vérfrissítés kell, mert sokáig ez a formula nem lesz sikeres.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu