Mega Man X Legacy Collection 1+2 – Iksz generáció

TESZT – A Capcom folytatja újrakiadósdi megközelítését, igaz, ezúttal is legalább PC-n (is) elérhetővé tett olyan játékokat, amik eddig emulátor segítségével voltak csak játszhatóak rajta. Mivel ezúttal nyolc játékról van szó (ugyanis szerintem hülyeség külön értékelni a két pakkot…), általánosságban fogok véleményezni – másképp nem lehet.

 

Nyolc játék két részletre bontva (X1-4, X5-8, én hiányolom a spin-off Command Missiont, ami PS2-re jött ki), és bizony az alap Mega Man szériához képest felnőttebb, taktikusabb játékmenetet kínálva. Ezzel le is tudhatnám az egészet, de azért ennél több is van szerencsére a kollekcióban, így jogosan kapott egy korrekt értékelést: a játékok ugyanis jók, és valami extra is jött melléjük.

X

A játékok nem mind két dimenziósak, mivel az X7 és az X8 (amik már PlayStation 2-re jöttek ki) már modernizálták magukat, igaz, ezzel nem mindenkinek nyerték el a tetszését, és ezzel én is így vagyok. De akkor két dologra gyorsan térjünk is ki – van a Rookie Hunter mód, ami kifejezetten a kezdőknek lett szánva. Aki soha nem játszott egy Mega Man X játékkal sem, azok szinte gond nélkül végig fognak kaszálni rajtuk.

Nagyon keveset sebzenek az ellenfelek, miközben mi elég gyorsan ledaráljuk őket. Ezek mondjuk nem fognak segíteni az X5-X6 pároson – az egyik játékban ugyanis a szerencsénken múlik, hogy Game Overt kapunk-e. Ez komoly. Az X6 pedig a Nightmare Systemmel komplikálta túl az egészet (ha belépünk egy pályára, akkor akár több másik szint is megváltozhat, és egy-két karakter Nightmare formátumban várja, hogy legyűrjük – ennél technikailag részletesebben nem fejteném ki), míg az X7-X8 esetében szerintem nem tett jót a 3D-re való váltás, sőt, ott többnyire a tűz gomb nyomkodása és a célzás teszi a már-már eszetlen irtással rendelkező játékmenet jelentős részét. Ehh, haladjunk tovább.

Zero

Akik viszont kihívásra vágynak, nekik ott van az X Challenge mód. Ebben úgy kavarja meg a paklit a Capcom, hogy a bossfightokat felduplázza nekünk… azaz egyszerre két Maverickkel kell megküzdenünk! Bizony, két bossfight egy áráért. Izgalmas, és itt is van három nehézségi szint és persze ranglétrák is. Kihívás, nem véletlenül. Extrák is vannak dögivel – zenék, koncepciós rajzok, grafikák, vagy akár a Day of Sigma névre hallgató rövidfilm is megemlítendő. Nem rossz, de ugorjunk: milyen a kezelés?

Nos, örömmel mondhatom, hogy az irányítás PlayStation 4-en szerintem egészen rendben van. (PC-n már picit problémásabbnak tűnt.) Ha a SNES/PS1/PS2 generációk egyike során sem fordult meg a kezeink között az X játékok közül valamelyik, akkor meg főleg nem fog feltűnni semmilyen hatalmas különbség. Grafika? A normális, megszokott 4:3 képarány mellé pár háttérkép beállítható, vagy ha ez zavaró, akkor 16:9-re is nyújthatjuk a játékokat. Az X6-ig még filterezhetünk is: pixelesíthetjük, kisimíthatjuk a vizualitást, vagy akár CRT-filterrel retróbb érzést kelthetünk. Mi a pálya az X7-X8 duóval? Itt válthatunk az eredeti PS2-es grafika és a felskálázott HD látvány között. A történetet meg nem taglalom egyik esetben sem – mindegyikben Sigmához van köze az egésznek, és őszintén, nem a sztori miatt lett a Mega Man X széria népszerű.

Csak együtt…

Még egy indok, ami miatt egybe vontam a két kollekciót: PlayStation 4-en kizárólag együtt lehet megvásárolni őket, így 12 ezer forintot (ami azért nem kevés) ki kell szurkolni a pakkért. Nyolc játékért mondjuk megéri, ám ki kell emelni, hogy a játékok ezúttal is hibáikkal együtt lettek újrakiadva. Így főleg az X7-et kell kiemelnem, aminek a kamerakezelése egyszerűen borzalmas. És mégis egy korrekt nyolcassal dobom meg a Mega Man X Legacy Collection 1+2-t. Miért? Mert ezzel egy helyen elérhető majdnem a teljes gyűjtemény, és a Hunter Medalokkal újrajátszhatóságot is azért kínál (mert lehet, hogy például elfelejtjük használni az adott támadást egy bossfight során, mert ilyen is van közöttük). A játékok többnyire jók, de nem érdemel végül a kollekció egy kilencest. Rajongóknak kötelező vétel, akik pedig csalódtak a Mighty No. 9-ban két éve, ezt nyugodtan vegyék meg. Jobb, kifinomultabb élményt ad az X1-X6 bármelyike.

-V-

Pro:

+ Újrajátszhatóság (ranglétrák, Hunter Medálok)
+ X Challenge mód
+ Nyolc játék egy helyen, jó irányíthatósággal

Kontra:

– Nyolc játék egy helyen: meg kell venni a kettőt együtt PS4-en
– Ezúttal sem javítottak ki hibákat (X7 kamerakezelés)
– Hol van a Command Mission…?


Kiadó: Capcom

Fejlesztő: Capcom

Stílus: két illetve három dimenziós platformer játéktól függően

Megjelenés: 2018. július 24.

Mega Man X Legacy Collection 1+2

Játékmenet - 7.3
Grafika - 8.2
Irányítás - 8.8
Zene/Audio - 8.2
Hangulat - 7.5

8

KIVÁLÓ

Ha ezek után Mega Man X9-en dolgozik a Capcom, ami remélhetőleg nem lesz 3D-s, nem fogok meglepődni. A Mega Man Legacy Collectionök után készül ugye a Mega Man 11 is...

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu