Antigraviator (PC) – Messze kétszázhúsz felett

TESZT – Bár azzal is elintézhetném, hogy „lol, WipEout light”, az nem lenne hasznos (pedig egyszer egy ilyet komolyan meg kellene ejteni), pedig első gondolatom ez volt az Antigraviator telepítése előtt. Persze ennél több lett és tény, hogy nem valami kiemelkedő alkotás, egy, szerintem korrekt játékról van szó.

 

A futurisztikus versenyzés mostanában nem akkora keletű, mint két évtizede például az F-Zero, vagy akár a WipEout / Rollcage páros révén volt a Nintendo és a Sony konzoljain. Néhány éve PC-n nyúztam a Quantum Rush bétáját, az is hasonló játék volt, de azóta ők elég szépen eltértek az eredeti elképzelésektől. Az Antigraviator, bár valamelyest itt-ott Mario Kart hangulatot keltett magából, képes lehet betölteni az űrt PC-n.

Kör

Közel két hónappal a megjelenés után, az 1.1-es változattal ültem neki a játéknak, ami meglepő, de örömmel töltött el, hiszen magyar felirattal is rendelkezik, és nem valami gépi fordítású baromsággal, így nem kell azon röhögni mint „100 darabok” (ezt konkrétan egy horvát mogyorós snack hátoldalán láttam…). A kampány eléggé mezítlábas, de a célra megfelel: nyolc bajnokság, egyenként négy futam – a bajnokságokat a versenyekből szerzett pénzzel nyithatjuk meg. Történet nincs, helyette gyönyörködhetünk a Grav névre hallgató futurisztikus járművekben, amiket legalább 15 pályán és azok visszafelé változatán is nyúzhatunk.

Játékmódokból is van néhány – a verseny magától értetődik, a visszaszámlálás a klasszikus árkádos „érd el a checkpointot vagy vége van” futam, a halálfutamban pedig egy hiba után végünk van. Az update-tel jött egy új mód, a Pure is (ezt nem sikerült lefordítani), amiben nincsenek csapdák és boost padok, hanem kizárólag a minél magasabb sebességen van a hangsúly.

Karika

A játék csapdái bár furán hatnak, valamelyest működnek, így ha valakire rázúdítanánk egy tonna követ például, akkor azt meg lehet tenni. Ha ezt velünk tenné meg egy másik pilóta – akár online is! -, akkor erre való a tengelyünk körül való elpörgés egy irányba. Ezzel akár a másik pilótát is beleküldhetjük a falba, ha pedig nem így tennénk, akkor a boost padokkal sebességet nyerhetünk és így még inkább érdemes lesz odafigyelni a fékezésre, mert bizony azt is meg kell itt-ott ejteni.

Ezzel nem írtam viszont még le azt, hogy a játék eszeveszettül tempós, és így a Cybernetic Walrus arra próbálja tolni a pilótát, hogy a lehető legkeményebben vezérelje a Gravját az első helyig. Kár, hogy nincs belső nézet, de két külső nézet van, és az egyik a legújabb patch-csel gurult be – számomra igencsak bejött az, hogy a Gravunk hátuljára van applikálva a HUD.

Kalitka

Az Antigraviator problémája ott rejlik, hogy a bajnokságokat egy ültében le kell tolni a kreditekért, azaz egyfajta grindolásra kell felkészülni. Jó, a Gravokat lehet fejleszteni (páncél, meghajtás, szárny), így több szemszögből is módosul a teljesítményük (gyorsulás, kezelhetőség, strapabíró képesség, pajzs időtartama, energiatartály), de türelem kell a játékhoz. Be kell biflázni, hogy miként kell a kanyarokat és a tizenöt féle csapdákat egyenként kikerülni/kivédeni.

Szerencsére látványilag a Unity engine-nel egy elfogadható látványt hoztak össze a fejlesztők, de a hangokat kell kiemelnem. Ezen belül is a zenét. Abszolút illik a játék stílusához, és bár a főmenü dallama elég minimalisztikus, már az is remekül megalapozza a hangulatot.

WipEout helyett

Mivel alapból úgy lett bejelentve, hogy Xbox One-ra és PlayStation 4-re is jön az Antigraviator, legyen ez a recenzió az alapja a konzolos változatnak. Kicsivel több Grav és kevesebb grindolás, plusz ha korrekt frame rate lesz, akkor PS4-en lazán meg fogja kapni a nyolcast. Ehelyett itt csak egy 7-est kap, ugyanis bár alapjaiban jó, rá lehet unni. Kisebb adagokban viszont remek adrenalindózisnak nevezném a Cybernetic Walrus játékát. Igaz, ez nem egy WipEout, de el lehet vele mókolni rendesen. Egy kicsit bátrabban is eltérhetett volna az alapoktól, de köret nélkül ez is egyfajta ehető főétel PC-n.

-V-

Pro:

+ Hangulatot teremt a soundtrackkel
+ Pályaválaszték
+ Pure mód

Kontra:

– Kicsit mintha grindolós lenne…
– Több Grav elfért volna benne
– Esetleg bátrabban is újíthatott volna


Kiadó: Iceberg Interactive

Fejlesztő: Cybernetic Walrus

Stílus: futurisztikus versenyzés

Megjelenés: 2018. június 6. (PC), 2018. ??. ?? (PlayStation 4, Xbox One)

Antigraviator (PC)

Játékmenet - 5.2
Grafika - 6.8
Fizika - 7.1
Zene/Audio - 8.9
Hangulat - 8

7.2

Még egy kört. Még egy kört. Nos, holnap folytatom a grindolást.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu