Lezárult a per a Nintendo és két ROM-site között!

A LoveROMS és a LoveRETROnak lényegében befellegzett.

Még júliusban perelte be a nagy N a két site-ot, és a két tulajdonost, Jacob és Cristian Mathiast nevezte meg alperesként. A Nintendo azzal vádolta őket, hogy a két website egy „hatalmas, jogosulatlan videojáték-másolat gyűjtemény” volt, ami „a Nintendo szellemi tulajdonainak jogait megsérti és kijavíthatatlan károkat okoz nekik”.

A TorrentFreak arról ír, hogy a nagy N és a Mathias páros végül nem került bíróságra, de megállapodást kötöttek a felek, ugyanis a páros elismerte, hogy közvetlenül és közvetetten is szerzői jogokat sértettek a weboldalakkal. Az ítélet szerint nem szabad használniuk, megosztaniuk és terjeszteniük a Nintendo platformjainak ROM-jait és egyéb anyagokat sem, továbbá a nagy N-nek kötelesek az összes játékot, fileokat, emulátorokat, és még a két domainnevet is át kellett adniuk. Ez még minden: ezeken túl 12,23 millió dollárt (ez több mint három és fél milliárd forint!) is fizetniük kell a Mathiasoknak a Nintendo kasszájába, de esélyes, hogy nem fognak képesek ennyit kifizetni – ez valószínűleg egy elrémisztő példa akar lenni a többi emulátoros, ROM-os oldal előtt.

A loveroms.com oldalon (és nagy eséllyel a másikon is) már csak egy bocsánatkérés olvasható. Szóval az emulációt a nagy N elég erősen ellenzi, de továbbra is fennáll a kérdés: ha valaki non-profit célból pl. egy Super Mario World ROM-hacket készít, akkor őt is el fogja a Nintendo ítélni…? (És akkor arról nem is beszéltünk még, hogy nagy eséllyel a NES és a SNES mini is emuláción keresztül működik, ahogy a december elején megjelenő PlayStation Classic is teszi majd!)

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu