Felhős játékstreamelő szolgáltatáson dolgozna közösen a Tencent és a Huawei?

Két nagy, a Kínai Kommunista Párthoz közel álló, eléggé nagy tech cég dolgozik együtt valamin – ez kb. úgy tűnik, mint egy állami megbízás…

Az utóbbi egy évben eléggé berobbant a köztudatba a játékok felhőből streamelése. Project xCloud (Microsoft), PlayStation Now (Sony), Google Stadia, GeForce Now (Nvidia) – és ez csak pár példa; az Electronic Arts is dolgozik valamin (Project Atlas). És most úgy tűnik, hogy a kínaiak is beszállnak a játékstreamelő szolgáltatásba, ugyanis a Reuters arról tudósít, hogy a Tencent a Huawei-jel közösen dolgozik egy felhős videojáték-szolgáltatáson.

Papíron ez egy álomcsapat. A Tencent főleg szoftveresen erőss (WeChat, QQ, és ez csak két üzenetküldő szolgáltatás, amiből az előbbit alaposan megfigyeli a kínai állampárt…), míg a Huawei hardveres témakörben van otthon jelen (telefonok, routerek, ilyesmi – és hazánkban a külföldi irányzattal ellentétben ők fogják kiépíteni az 5G-s mobilhálózatot, míg az Egyesült Államokban a Huawei a ZTE-vel közösen tiltólistán van a telekommunikációs szolgáltatók szektorában).

A szolgáltatás neve állítólag GameMatrix lesz, és a Huawei Kunpeng processzoraira fog építeni. Igen: nem az AMD és nem az Intel hardverével próbálkoznak, hanem valami sajáttal. A szolgáltatás Kínában fog először elindulni, kis ideig exkluzív marad, majd utána jöhet a terjeszkedés… A hazai tesztidőszakban pedig a szolgáltatás hátulütőit ki szeretnék javítani. Persze még erősen kérdéses, hogy egyáltalán mikor indul el Kínában a szolgáltatás. Lehet, hogy akár éveket is várnunk kell az ottani rajtra.

Mivel a Tencent több nemzetközileg is ismert cégben is részesedéssel bír (csak két példa: Ubisoft, Epic Games…), bátran állíthatjuk, hogy a kínai terjeszkedés folytatódik, de most már a felhőben. Persze kérdéses, hogy mekkora esélye lehet a GameMatrixnak az addigra már nagyobb elterjedésű xCloud vagy a Stadia ellen, a többi, akár még be sem jelentett riválisról nem is beszélve.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu