A PlayStation 5 visszafelé kompatibilitás: miért nem működik az összes generációval?

A Hellpoint fejlesztője szólalt meg arról, a PlayStation 5 visszafelé kompatibilitás miért nem vonatkozik az összes régi PlayStation konzolra.

Az egyik legjobban várt PlayStation 5 feature az oly sokszor emlegetett PlayStation 5 visszafelé kompatibilitás. A Sony bejelentette, hogy az új konzolja jó pár PS4 játékot tud majd futtatni, de mi a helyzet a régebbi generációkkalal? Nagyon sok fejlesztő és gamer is egyaránt kifejtette elégedetlenségét az üggyel kapcsolatban, de maga a Sony eddig még nem reagált. Viszont megszólalt a témában egy fejlesztő és egy olyan problémára hívta fel a figyelmet, amelyre eddig talán sokan nem is gondoltak.

Marc-André Jutras, a Cradle Games technikai igazgatója és a Hellpoint című RPG fejlesztője egy érdekes interjút adott a GamingBolt portalnak, amelyben erről az igencsak sokat emlegetett témáról beszélt.

„Hacsak játékosként nézem, akkor nehéz megérteni, hogy mi a gond. Hogy a fenében nem képes a PlayStation 5 a PS4-en kívüli, régebbi PS platformok terén is a visszafelé kompatibilitásra?”

Jutras gyorsan kihangsúlyozta, hogy nem technikai kérdésről van szó, hiszen a next-gen konzolok legalább annyira erősek, mint egy jó PC, szóval elvileg nem okozhat gondot, hogy olyan emulátorok fussanak rajta, mint amilyenek PC-n is.

„Ugyanakkor fejlesztőként meg tudom érteni, hogy bizonyos jogi problémák merülhetnek fel, amelyek túlságosan megbonyolíthatják a visszafelé kompatibilitást, főleg, ha a meglévő áruházakban akarja értékesíteni a Sony a játékokat.”

Bizonyos cégek már nem is léteznek és ezen cégek licencei már lehet, hogy lejártak. Másik problémát okozhat még, hogy a régi konzoloknál olyanfajta védelem is lehet, amely valahogy megakadályozza, hogy az újak futtassák a játékokat. „Igazság szerint a visszafelé kompatibilitásra akkor még nem gondolhattak.”

„Hogy őszinte legyek, igazából azt szeretném, ha a visszafelé kompatibilitás nem lenne újdonság, hanem csak egy olyan nagyon várt megoldás, amely minden régi játékra vonatkozik.” – ezzel a gondolattal zárta Jutras az interjút.

A visszafelé kompatibilitás nagyon sok gamer számára fontos, hiszen akár eladjuk, akár elromlik a régi konzolunk, ha az új nem futtatja a régi játékainkat, akkor azok örökre elveszhetnek számunkra. Ti mit gondoltok erről? Írjátok meg a véleményeteket a kommentárokban!

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu