Játékkonzolt is árult az az internetes csaló, aki közel kétszáz embert csapott be

A 22 éves internetes csaló, egy törökszentmiklósi férfi elismerte a bűncselekményeket – írja a HVG.

Közel kétszáz embertől csalt ki pénzt az az internetes csaló, akit először gyanúsítottként hallgattak ki, majd utána is folytatta tevékenységét. Az ország több pontján tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az interneten mobiltelefont, játékkonzolt és egyéb műszaki cikkeket árult. Az illető vásárlóktól a vételárat egy bankszámlára utaltatta, azonban az árut a vásárlók részére nem küldte el. E feljelentések kapcsán indított büntetőeljárást a Szekszárdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya.

A rendőrök nyomozati jelentése alapján az elkövető közel 200 embert csapott be hasonló módszerrel 2015 július és 2019 január közötti időintervallumban. A szekszárdi rendőrök azonosították is a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható illetőt, egy 22 éves törökszentmiklósi férfit, akit az ügyben gyanúsítottként hallgattak ki. Ellene 158 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétség, valamint 20 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetése miatt indult büntetőeljárás. A férfi a bűncselekmények elkövetését mind elismerte. Az ügyben a Szekszárdi Rendőrkapitányság munkatársai a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a keletkezett iratokat átadták az ügyészségnek.

Annak érdekében, hogy senki ne váljon áldozattá, a rendőrség azt kéri minden internetes vásárlótól, hogy az alábbi tanácsokat fogadja meg:
  • Amennyiben lehetőség van rá, főleg nagy értékű termékeknél, személyesen nézzék meg a megvásárolni kívánt árucikket.
  • Vásárlás előtt mindig ellenőrizze az eladót a róla írt visszajelzések és a közölt adatok alapján.
  • Lehetőség szerint válassza az utánvételes vásárlás lehetőségét, mert ha nem csalásról van szó, akkor a csomag mindenképpen megérkezik.
  • Ha az összeget előre elutalja, mindig jegyezze fel, vagy mentse le azt a számlaszámot, melyre elutalja a pénzt.
  • Amennyiben webshopban vásárol, mindig ellenőrizze, hogy ki üzemelteti az oldalt. Az eladónak a honlapon mindig fel kell tüntetnie címet, adószámot, cégjegyzékszámot.
  • Ha bankkártyás fizetést választ, annak adatait csak a bank online fizetésre létrehozott felületén adja meg.
  • Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldalt valódi bank üzemelteti-e, és az rendelkezik-e tanúsítvánnyal!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu