Több indiai hírcsatorna fake news-hoz használta az ArmA III-at! [VIDEO]

Többször is volt már példa arra, hogy az ArmA III-at megtévesztő tudósításokhoz használták, és ezt maga a játék fejlesztője, a Bohemia Interactive is mondja!

 

Több indiai hírműsor is azt állította, hogy a pakisztáni légierő a Pandzsír-völgyet megtámadta. Ez egy afgán hegyi terület, ahol kb. 170 ezer ember lakik, és ez a Talibán ellen még mindig harcoló utolsó régió Afganisztánban. Ezzel az a baj, hogy a felhasznált videó, amivel a Talibán oldalán harcolók légitámadását kívánták alátámasztani, az ArmA III-ból származik.

A Republic TV, a Times Now Navbharat, a Zee Hindustan, illetve a TV9 Bharatvarsh is alkalmazta a videóanyagot, amit eredetileg a Facebookon a Hasti TV hozta létre (és azóta ezt törölték). A tudósítások mind arra tértek ki, hogy Pandzsírt egy katonai repülőgép bombázta. De az a baj, hogy a Compared Comparison YouTube-csatornáról származik a felvétel, ahová januárban lett feltéve, és azóta már több mint 23 millió megtekintést hozott össze. A játékmenetben egy a játékosok egy repülőgép és egy légelhárító ágyú közötti küzdelemben vesznek részt.

A Bohemia egy közleményt el is juttatott a PCGamernek. Itt azt írja a stúdió, hogy furcsa számukra, hogy ezt a bizonyos videóanyagot több sajtóorgánum is használta a való világgal kapcsolatos híreik alátámasztására. A múltban hasonló ügyek miatt a Reuters, a PolitiFact, a Check Your Fact, és az Agence France-Presse is felkereste őket hírek valóságának ellenőrzése (fact-checking) miatt. Az eredeti tweetben használt videó olyan bezoomolt és alacsony felbontású, és emiatt nem tudja pontosan a stúdió szóvivője, hogy honnan származik, de magabiztosan kijelentette, hogy az ArmA III-ból készített anyagról van szó (két másik videót is igénybe vehettek)…

Érdemes kiemelni, hogy a Bohemia is szóba hozta a Reuterst, ami azért messze egy komolyabb hírügynökségnek nevezhető, mint például az MTI. Májusban a Reuters megcáfolta azon állításokat, miszerint Izrael védelmi rendszere helikopterekre és repülőkre lőtt, miután a Hamásszal zajló harcok ismét felerősödtek. És ott is épp az ArmA III-at használták videós háttéranyagként. Ez mondjuk a Bohemia számára kedvező, mert ez is mutatja, hogy a hadiszimulációk között eléggé erős terméket hoztak a piacra…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu