Visszafejtették a The Legend of Zelda: Ocarina of Time programkódját

A ZRET (Zelda Reverse Engineering Team, a The Legend of Zelda: Ocarina of Time játék programkódjának visszafejtésével foglalkozó csapat) közel két évet dolgozott az ügyön.

 

Olvasható C kódot teremtettek a Nintendo 64-es klasszikusból, hasonlóan a Super Mario 64-hez, ami 2019-ben érte el ezt a teljesítményt. Mit is jelent ez a kódvisszafejtés? Röviden annyit, hogy hackek, moddolás, vagy akár portolás is következhet ebből, és mivel semmilyen kiszivárogtatott adatot a ZRET nem használt fel (holott a Nintendo egy komoly szivárgás áldozata lett…), hanem a modern programozási nyelvek segítségével újraalkottak mindent, és semmilyen grafikai- vagy hangelemeket nem használtak fel, így a nagy N emiatt nem tudna ellenük fellépni.

„Ez egy vad utazás volt. Olyan C kódot tudtunk létrehozni, amely kompilálva reprodukálja az eredeti játékot. Ezt „lekövető” dekompilálásnak hívjuk. Tegnap este Fig, aki egy figyelemre méltó közösségi tag és egyben a projekt vezetője is, megfeleltette a projekt utolsó megmaradt függvényét. Ez azt jelenti, hogy a játék összes lefordított kódja ember által olvasható C kóddá változott. Egy ideig azt gondoltuk, hogy talán soha nem leszünk képesek minden függvényt teljesen megfeleltetni, így ez egy hihetetlenül izgalmas eredmény. Több tucat ember segített ebben a projektben, és együtt valami elképesztő dolgot tudtunk elérni,” nyilatkozta a VGC-nek a ZRET, ami hozzátette, hogy a folyamat utolsó része már a fejlesztői ágon tart.

Ez azt jelenti, hogy a finisvonal előtt a projektvezetőnek még le kell adnia a munkáját, amit komoly ellenőrzés fog követni, és ha ez megfelelő eredményt mutat fel, a ZRET weboldalán a százalékmutató felugrik 100-ra. Persze ezután is még sok munka vár a csapatra, hiszen a dokumentáció megalkotása, a kód és a meghatározások átnevezése ás átszervezése, és az assetkezelés támogatása is kell (utóbbi azért, hogy a PC-ken a megtekintés és a módosítás könnyebb legyen). Az Ocarina of Time többi verziójával is tervezik a visszafejtést, ugyanis itt a Nintendo GameCube Master Quest változatát használták kiindulópontként, hiszen ebben voltak debug parancsok a munkálatok megkönnyítése érdekében. Mivel több mint egy tucat másik kiadás van, lesz még teendőjük a projekt bővítéséért.

A ZRET szerint a projekt nem egy port, és nem lesz közük a később esetleg bekövetkező portoláshoz. A kódvisszafejtés a hackek mellett a történelmi megőrzést is elősegítheti, és a speedrunnereknek is nagy segítséget mutathat a munkálat, hiszen így új bugokat is felfedezhetnek.

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu