Elemzők kommentálják az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlását

Egy ilyen mértékű lépés mindig aggodalomra ad okot, még a Microsoft esetében is, bár úgy tűnik, nincs ok arra, hogy ne legyen sikeres.

 

 

Az Activision Blizzard Microsoft általi felvásárlása teljesen felrázta az iparágat, és ahogy mondani szokták, semmi sem lesz már a régi. Az üzletet és annak közvetlenebb következményeit illetően azonban még sok a bizonytalanság. Az elemzők között ugyanis ma már kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen mértékű lépés megvalósulhat-e, bár általában mindannyian úgy vélik, hogy nem lesz gond.

A MarketWatch weboldal különböző pénzügyi elemzőkkel készített interjúsorozattal foglalkozott a kérdéssel. Kezdve az Activision Blizzard tőzsdei értékelésével az üzlet bejelentése után. A Cowen Group szerint a vételár és a jelenlegi részvényárfolyam közötti különbség azt jelzi, hogy a befektetők 33%-os esélyt látnak az üzlet meghiúsulására. Kétségek, igen, de a többi technológiai vállalat, az Alphabet (Google), az Apple és a Meta (Facebook) kapcsán jelenleg folyamatban lévő bürokrácia miatt bőven van helye az optimizmusnak.

Mint azt maga a Microsoft is hangsúlyozni kívánta tegnap, az egyesülés nem adna a redmondi óriásnak domináns pozíciót az ágazatban, hiszen az üzleti számokban még mindig lemaradásban van a Tencent Games és a PlayStationnel szemben, de mindenképpen jelentős versenyelőnyt és előnyben részesíthetné az Xboxot, mint rivális platformot, amit a japán cég a Cowen Group szerint a szabályozási folyamat során ellenezhetne, érdekei szempontjából sikeres üzletre törekedve.

A Microsoft mellett szólt David Hoppe, a Gamma Law ügyvédi iroda partnere. „A felvásárlás egy újabb példája a „vertikális integrációnak [mint a Microsoft Bethesda felvásárlása]: egy konzolgyártó átveszi a gyeplőt egy fejlesztőtől. Természetesen ez a legnagyobb üzlet az iparág történetében, de a bíróságok történelmileg nem ellenezték az ilyen tranzakciókat”. Az IGN-nek nyilatkozva Hoppe hozzátette, hogy az amerikai igazságügyi minisztériumnak nagyon nehéz ezt horizontális terjeszkedésnek tekinteni, ahol két közvetlen versenytárs egyesíti erőit, amikor a termékek kreatív alkotások, amelyek mindegyike a maga módján egyedi.

Alex Harman, a Public Citizen fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa ellen. „A Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak és az Igazságügyi Minisztériumnak semmiképpen sem szabadna engedélyeznie ezt a fúziót. Ha a Microsoft a metaversumra akar fogadni, akkor új technológiába kell befektetnie, nem pedig lenyelni egy versenytársat”. Mindent egybevetve, még több hónap van hátra, és a bürokráciára is figyelni kell. Az üzletet várhatóan 2023 júniusa előtt zárják le.

Forrás: eseuro

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu