Egy videojátékokat archiváló jótékonysági szervezet kritizálja a Nintendót

A Video Game History Foundation (innentől csak rövidítjük VGHF-re) szerint a múlt egy része oda fog veszni a Nintendo Wii U és a Nintendo 3DS eShopjának bezárásával.

 

A héten már beszámoltunk arról, hogy a két, már nem gyártott N platform digitális boltja 2023 márciusában bezárja a kapuit. (És itt, zárójelesen, kicsit gunyorosan megjegyeznénk, hogy a régebbi játékokkal foglalkozó, azaz mondhatni a Virtual Console-ra vonatkozó kérdést a japán cég csendben eltüntette a kérdezz-felelek weboldaláról…) Ez nem nagyon tetszik a VGHF-nek, ugyanis megközelítőleg ezer, csak digitálisan megjelent (és néhány közülük Wii U- és/vagy 3DS-exkluzív!) játék veszhet oda a zárás után.

„Bár sajnálatos, hogy az emberek nem vásárolhatnak többé digitális 3DS- vagy Wii U-játékokat, megértjük az üzleti realitást, amely miatt ez a döntés született. Azt viszont nem értjük, hogy a Nintendo milyen utat vár el a rajongóitól, ha a jövőben is játszani szeretnének ezekkel a játékokkal. Az Entertainment Software Association (ESA) fizető tagjaként a Nintendo aktívan finanszírozza azt a lobbitevékenységet, amely megakadályozza, hogy még a könyvtárak is legális hozzáférést biztosítsanak ezekhez a játékokhoz. Az, hogy nem biztosítanak kereskedelmi hozzáférést, érthető, de az, hogy ezen felül megakadályozzák az intézményi munkát e címek megőrzése érdekében, aktívan rombolja a videojátékok történelmét. Arra bátorítjuk az ESA tagjait, beleértve a Nintendót, hogy gondolják át álláspontjukat ebben a kérdésben, és a meglévő intézményekkel együttműködve keressenek megoldást,” írta a VGHF egy Twitteres közleményben.

Frank Cifaldi, a VGHF alapítója és társigazgatója szintén a Twitteren arra utalt, hogy talán törjük fel a két platformot az ezekekel rendelkezők, hiszen így a másolatokkal a jövőben is játszani tud. Egy korábbi tweetben pedig a PlayStation 3 jailbreakelésére gondolt, mert szerinte a Sony egyszer lekapcsolja a PlayStation Store-t a már másfél évtizede megjelent konzolon. Szerinte a játékipar sosem fog teljeskörűen támogatni régi játékokat, és az amerikai szövetségi kormány is ellehetetlenítni a könyvtáraknak is a hozzáférés biztosítását, így csak a VGHF és az ehhez hasonló kezdeményezések fogják csak megőrizni a játékok múltját, és ennek megváltozására nem sok esélyt lát.

És igaza van: tegyük fel, hogy egy, Európában hivatalosan meg sem jelent PS2-es játékot játszanánk. Lemezes példány vagy nincs, vagy nevetségesen drága. A PlayStation Store-on nincs fenn. Akkor ugyebár marad a kalózkodás, mert mások megőrizték így azt az alkotást. És ezt meg kell becsülni.

Forrás: VGC

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu