A Frogwares vezérigazgatója beszél az ukránok megszállásáról

Nem csak a GSC Game World (S.T.A.L.K.E.R.), vagy a Vostok Games (Survarium) ukrán stúdió: a főképp a Sherlock Holmes-játékok kapcsán ismert Frogwares-t se felejtsük!

 

A WCCFTech interjút készített Wael Amr-rel, a Frogwares vezérigazgatójával, aki elmondta, hogy a konfliktus mindannyiuk életét fejére állította, ugyanis egyik napról a másikra a túlélésért kell küzdeniük. Mindenki életben van, de mivel szerte az országban megtalálhatóak a stúdió emberei, több esetben is aggódnak értük, ugyanis van, aki egy megszállott városban él, mások pedig bombázott városokban tartózkodnak. Néhány fejlesztő, vagy annak rokona átélte, ahogy odaveszett az otthon. A statárium bevezetése miatt egyetlen férfi sem hagyhatja el az országot, emiatt pedig a családok felbomlanak, ugyanis a nők és a gyerekek menekülnek Ukrajnából.

A Frogwares irodáit nem érte kár eddig. Nem tudnak döntést hozni a máshonnan való munkáról, így hiába a kijevi központ, egy nap egy város biztonságos lehet, a rá következő nap pedig nem. Most nem lehet szó áthelyezésről; utolsó mentsvárként tekintenek az Ukrajnából történő menekülésre is, de minden eshetőségre gondolni kell. Valamelyest segít, hogy az Európai Unió megnyitja a határait az ukrán menekülteknek, de nem lesz könnyű több mint kilencven embert meggyőzni, hogy hagyja ott az otthonát, az addigi életét és családját egy munka miatt. Nekik Ukrajna az otthonuk, ott élnek, és sokan a Frogwares csapatából készen áll minden áron megvédeni ezt.

A stúdió támogatja az ukrán miniszterelnök-helyettes javaslatát (vonuljon ki az Xbox és a PlayStation Oroszországból; erről tegnap írtunk részletesen), ugyanis Amr szerint sok orosz nem is tud az ukrán eseményekről. A luxuscikkektől, vagy általuk használt termékektől való elzárás kapcsán megkérdőjelezhetik, hogy mit is hallanak a médiából, vagy hogy elkezdjék a családjaiknak elmondani, hogy mit is tudnak; a hírekhez való hozzáférésük torzult (nem az igazat hallják mindenhol), miszerint nincs is háború Ukrajnában, és csak néhány ukrán (neo-…)nácit kell lebombázni Harkiv és Kijev területén. Ezt állítja a Kreml, továbbá azt is hallani, hogy az oroszokat felszabadítóként üdvözlik Ukrajnában… Ezt megfejeli, hogy a „hamis hírek terjesztéséért” (ami valójában azt jelenti, hogy az állami médiától eltérő nézetek közléséért, azaz a valódi tények megosztásáért…) tizenöt éves börtön járhat Oroszországban. Aki békét követel, három évnyi dutyit kaphat. Az állam tehát fér attól, hogy a 140 milliós lakosság fel fog egyszer ébredni, és ezért minden, az oroszokat érintő szankció fair, állítja Amr. A legtöbb népfelkelés csak akkor történik meg, amikor az embereknek már nincs mit veszítenie…

A Frogwares vezetője azt üzeni a rajongóknak, hogy ők csodálatosak, és köszönet illeti őket a támogatásukért. Ez a játékfejlesztői szcénának is szól. A nyílt üzenetek és a segélyezési kezdeményezések, amik mind elítélik Oroszország cselekedeteit, szívmelengetőek. Mindenkinek azt javasolja, hogy a rémálomban ragadt civileket segítő szervezeteket támogassuk, esetleg azokat a katonákat, akik fegyvert ragadnak az ukrán nép megvédéséért. Viszont Amr kiemelte, hogy a fejlesztőknek többet kéne tenniük. Minden cég, aminek játék-mint-szolgáltatás terméke, platformja van, a játékaikban vagy launchereikben dinamikusan terjeszthetné a híreket. Az orosz játékosokat így az ukrán háborúról tájékoztatni lehetne. Nem kell propaganda, pusztán a tények közlése: az orosz hadsereg civileket bombáz (ami ugyebár halálos), és hogy a hadseregük nem örömmel fogadott Ukrajnában…

Megnevezte a Wargaminget, ugyanis nekik sok kapcsolatok van Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország között. Az Epic Games is megtehetné a Fortnite-tal, a Krafton is a PlayerUnkown’s Battlegroundsszal, de ott van még az Embracer Group, a Sony, a Microsoft, a Valve a Steammel. Nekik szerinte nincs mit veszteniük, hiszen a legtöbb fizetési megoldást blokkolták Oroszországban. Így ezek a cégek ellenállást tudnának teremteni, és a 18-20 éves, hadköteles fiúk elkerülhetik, hogy halálra égjenek a hadi járműveikben. Életeket tudnának menteni, ha az igazságot közlik.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu