DFC: növekedhet az Xbox piaci részesedése 2026-ra

A DFC Intelligence, egy videojátékos piacot kutató cég szerint a Microsoft valamennyit behozhat a következő négy évében a lemaradásából.

 

A DFC szerint 2021-ben a Sony elég szép részesedéssel bírt a konzolos játékok piacán (a bolti és online értékesítések 43%-át vitte el), és a Nintendónak sincs miért szomorkodnia (37%). Az Xbox esetében viszont utcahossznyi lemaradásról van szó (20%), igaz, itt a Game Pass-előfizetések miatt nem biztos, hogy mindenki vásárlásra hajlamodik, hiszen a havidíjért mindegyik first-party, belsős fejlesztésű játékot elérhetik a megjelenés napjától kezdve. (Nemrég írtuk is, hogy egy másik elemző cég, az Ampere Analysis szerint a Game Pass nem válik a játékipar Netflixévé.)

A 2026-os előrejelzésük viszont ezen módosított. A DFC úgy látja, hogy a Microsoft 7%-ot erősödni fog, így az Xbox felkúszhat 27%-ra. Ez viszont a Sony és a Nintendo részesedésének csökkenését jelenti. A PlayStation 4%-os csökkenéssel 39, míg a nagy N 3%-os redukcióval 34%-ot érhet el négy év múlva. Az előrejelzés részben az új Nintendo konzol miatt van: a DFC ezt 2024-re a boltokban látja, és emiatt kiegyensúlyozódhat a szoftveres értékesítés a három cég között.

A teljes játékipart tekintve (azaz a hardverrel is számolva) a DFC megfelezte eddigi előrejelzést az alkatrészhiány miatt. 2021-ről 2022-re 4%-os növekedést így is saccol, és a konzolos pénzforgalom kb. 49 milliárd dollár (~16628 milliárd forint) lehet. A hardveres és szoftveres értékesítésben jelentős változás nem lehet, ám az online pénzforgalom 1,7 milliárd dolláros ugrást mutathat fel, ami kitenné a 2022-es növekedés fő okát is.

A DFC szerint a PlayStation 5 lehet a vesztese az évnek, ugyanis a kereslet iránta továbbra is nagy, ám a kínálat még mindig hiányos lesz a 2023 márciusában végződő következő üzleti évben is, és ezt a Sony be is ismerte, amikor 11,5 millió eladásra csökkentette a PS5 eladási előrejelzéseit. És mi van a PC-vel? Térnyerés; az Elden Ring eladások jelentős része PC-n történhetett.

Úgyhogy az Xbox erősödhet, de még nem lesz piacvezető ebben a konzolgenerációban.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu