A kisváros titkai – Harcias és elszánt anya kutatja eltűnt fiát a lengyel nyomozós thrillerben

SOROZATKRITIKA – Harlan Coben, egy amerikai krimiíró, akinek egyik regényét ezúttal egy lengyel sorozatban és lengyel környezetben játszódó sorozatban adaptálták. Az elsődleges, gyors tempójú cselekménynek minden adott a jól kivitelezett sztori szempontjából, amihez fenomenális alakítások társulnak. Ugyanez sajnos nem mondható el a felesleges melléksztoriról.

 

 

Legjobb barátja, Igor látszólagos öngyilkossága után Adam (Krzysztof Oleksyn) furcsa viselkedést kezd tanúsítani, ami nagyon aggasztja édesanyját, Annát (Magdalena Boczarska), aki úgy dönt, hogy kémprogramot telepít Adam telefonjára, hogy nyomon követhesse tevékenységét. Amikor Adam hirtelen eltűnik, Anna magára vállalja, hogy megpróbálja kideríteni a hollétét. Ahogy rájön, hogy nem tud annyit a fiáról, mint gondolta, egyre több ember kezd eltűnni.

 

 

Pusztító családi titkok, eltűnések, gyilkosságok

 

A kisváros titkai rendelkezik mindazokkal az elemekkel, amelyek a Harlan Coben-adaptációkat oly népszerűvé tették a közönség körében. Egy tökéletes család egy pusztító titokkal, egy eltűnt szerettünk, gyilkosságok, és persze hétköznapi emberek, akik a belső démonaikkal küzdenek, és jobb esetben a családjuk védelmére fordítják azt. De mindig van valami, ami „túl sok a jóból”, és miközben az írók megpróbáltak egy újabb cselekményszálat beilleszteni a drámaiság fokozására, végül a lebilincselő fő cselekményt felesleges mellékszálakkal terhelték meg.

 

 

Az alaptörténet lebilincselő

 

A kisváros titkai már az első epizódtól kezdve magával ragad, amikor Adam rejtélyes eltűnése a barátja halála után veszélyes körülmények közé sodorja a családját. Édesanyja, Anna kénytelen-kelletlen nyomozóvá válik, ami viharos útra vezeti, ahol rájön, hogy a fia rengeteg sötét titkot őrizgetett. A nézők végigkísérik az Adam eltűnése ügyében folytatott nyomozást, ami tényleg igazán lebilincselő és izgalmas. A sorozat előrehaladtával minden egyes felfedezés tovább sűríti az egyre fordulatosabb, de mégis hihető cselekményt. A forgatókönyvírók remek munkát végeztek a történet rétegeinek lehámozásában úgy, hogy az minden egyes epizóddal egyre izgalmasabbá válik.

Nyilvánvaló, hogy az írók elvégezték a házi feladatukat, amikor a nyomozásról van szó, mivel minden egyes fejlemény úgy történik, hogy az reális és hihető legyen, mind a karakterek jellemrajza, mind a lengyel kisváros univerzuma tekintetében. Elismerés jár azért is, ahogyan az írók távol tartották magukat az események túlbonyolításától, ami sok hasonló thriller-sorozat buktatója szokott lenni. Az eredmény egy olyan történet, amely egyszerűen követhető, és ugyanakkor mégis igazán izgalmas és feszesen izgalmas, értelmes, logikus fordulatokkal. Legalább is, ami a fősztoriszálat illeti…

 

 

A sorozatgyilkos szál erőltetett és rosszul illeszkedik a fősztoriba

 

A sorozat egyik legnagyobb hátránya azonban abból adódik, hogy két, egymástól egyértelműen elkülönülő cselekményt követ. Az egyik Adam eltűnése a fő, a másik pedig egy különös gyilkos pár története, akikhez több nő eltűnése is kötődik. A nézők a végéig várják a kapcsolatot vagy valamilyen magyarázatot, ami összeköti a kettőt, ami végül nem történik meg, leszámítva néhány kósza kapcsolatot, aminek nincs súlya. Végül a másodlagos cselekmény fokozatosan válik egyre inkább erőltetetté az elsietett és teljesen értelmetlen végkifejlet pedig aztán végképp csalódás és több kérdést hagy a nézőkben, mint amennyit az írók meg akartak válaszolni. Az a néhány végkifejlet, amit kapunk, pedig kiábrándítóan unalmas és sekélyes. Ráadásul ezekhez további felesleges események kötődnek, mint például Jasmina értelmetlen viszálya a tanárával.

A sorozat fő- és mellékszereplői azonban nagyon erős alakítást nyújtanak. Az írók dicséretére legyen mondva, hogy sikerült nagyon rétegzett és jól kidolgozott karaktereket beleszőniük az egész sorozatbe, még akkor is, ha némelyikükhöz elég szerencsétlen cselekmény és logikátlan viselkedés kötődik.

 

 

Remek fősztori, kár volt a mellékszálért

 

A kisváros titkai minisorozat könnyen két különálló részre osztható – egy lebilincselő elsődleges cselekményre, amely erősen kezdődik és végződik; és egy értelmetlen másodlagos történetszálra, amely semmi másra nem szolgál, mint hogy az egész sorozatot rombolja. Mindkettőt feldobják azonban az igen erős alakítások, a sorozat fő- és mellékszereplőitől egyaránt.

-BadSector-

A kisváros titkai

Rendezés - 7.2
Színészek - 8.4
Történet - 6.8
Látvány/zene/hangok - 6.8
Hangulat - 7.4

7.3

A kisváros titkai minisorozat könnyen két különálló részre osztható - egy lebilincselő elsődleges cselekményre, amely erősen kezdődik és végződik; és egy értelmetlen másodlagos történetszálra, amely semmi másra nem szolgál, mint hogy az egész sorozatot rombolja. Mindkettőt feldobják azonban az igen erős alakítások, a sorozat fő- és mellékszereplőitől egyaránt.

User Rating: 2.3 ( 5 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu