Csúnya szájkarate alakult ki A 3D Realms egykori tulajdonosai között a Duke Nukem franchise elvesztése miatt

Az Apogee alapítóinak, Scott Millernek és George Broussardnak eltérő elképzelései vannak arról, hogy mi „ölte meg az eredeti 3D Realms-ot” és az utolsó Duke Nukem részt, a Duke Nukem Forevert.

 

Az Apogee, amely egy időben a 3D Realms nevet is viselte, számos sikeres és szuper befolyásos játékot adott ki, de leginkább a legnagyobb katasztrófájáról ismert: a Duke Nukem Forever 15 évig tartó fejlesztéséről, amelyet végül a Gearbox fejezett be. Miután a héten kiszivárogtak felvételek a játék 2001-es buildjéről, az Apogee társalapítói, Scott Miller és George Broussard megnyíltak, csak egy kicsit, arról, hogy mi „ölte meg az eredeti 3D Realms-ot” – és az egykori középiskolai barátok egymásra mutogatnak.

Miller, aki nemrég újraindította a játékok kiadását az Apogee név alatt, egy rövid blogbejegyzésben ma elmondta, hogy nem dolgozott a Duke Nukem Forever projekten, de a cég társtulajdonosaként „jó rálátása volt azokra a problémákra”, amelyek „pénznyelővé” tették azt. Miller szerint ezek a problémák a következők voltak: a stúdió „legalább 50%-kal alulszemélyzetezett”, nem volt „jó fejlesztési ütemtervük”, és folyamatosan újraindították a játékot, hogy új 3D-s technológiára váltsanak, ami „újra és újra hatalmas késéseket okozott”.

Az nem újdonság, hogy a motorváltások problémát jelentettek – ez a játék 1997-ben a Quake 2 motorral indult, és csak 2011-ben jelent meg -, és a Duke Nukem Forever léptékű mocsár lehetetlennek tűnik anélkül, hogy a többi dolog legalább részben igaz lenne. De hogyan történtek ezek? Miller nem vállalja a felelősséget.

Ő sem osztja ki kifejezetten a felelősséget, de Broussard, aki szintén az Apogee tulajdonosa volt, és aki a Duke Nukem Forever rendezője volt, amíg a Gearbox át nem vette az irányítást, nyilvánvaló célpont. Broussardnak volt néhány mondata Millerrel kapcsolatban válaszul.

„Elképesztő, hogy [Miller] milyen ostobaságokat beszél” – írta Broussard a Twitteren. „Nem meglepő a manipulációjának és nárcizmusának mélysége miatt. [Legalább] nekem volt annyi stílusom, hogy a gondolataimat magánügyben tartsam.”

” *Sok* más mondanivalóm is van erről, mivel a 70-es évekbeli középiskola óta ismerem őt. Csak azt látod, hogyan használja ki a lehetőséget, hogy megpróbálja magát jobb színben feltüntetni, egy volt barátját (40+ évről) és üzlettársát a busz alá dobva. Def egy olyan fickó, akivel üzletelni akarsz!”

Broussard azt állítja, hogy Miller a hibás azért, hogy az Apogee 2010-ben eladta a Duke Nukem jogait a Gearboxnak, és a cégek közötti perekre hivatkozik, amelyekből volt néhány. Azonban a Gearbox már az első 3D Realms per előtt is a Duke Nukem felett rendelkezett, amiről tudomásom van, így nem világos, hogy Broussard mire gondol. Nem volt hajlandó tisztázni, és a mai Apogee Entertainment még nem válaszolt Miller megkeresésére.

Miller blogbejegyzése előtt Broussard megerősítette, hogy a kiszivárgott Duke Nukem Forever-felvételek valódiak, de azt mondta, hogy „nem igazán szeretne erről beszélni, vagy egy fájdalmas múltat feleleveníteni”.

Egy enyhén érdekes részlet (amit már eddig is tudtunk, de én nem) Miller bejegyzésében az, hogy a fejlesztő Digital Extremes szerinte már 2004-ben szívesen átvette volna a Duke Nukem Forever fejlesztését, de az ötletet állítólag a 3D Realmsnál dolgozók „lelőtték”.

A marakodást félretéve, kíváncsi vagyok, mi történt volna, ha a Digital Extremes valóban átveszi és befejezi a Duke Nukem Forever fejlesztését a 2000-es évek közepén. Vajon elkészült volna valaha is a Warframe? Vajon a Duke Nukem ma is népszerű sorozat lenne? És ettől jobb vagy rosszabb lett volna a világ?

Bár Miller nem tartja a 3D Realms jelenlegi inkarnációját az Apogee vonal igazi örökösének (a név jelenleg az Embracer Group tulajdonában van, amely a Gearboxot is birtokolja), azt mondja, reméli, hogy a Duke egyszer visszatér az új tulajdonosai alatt.

„Úgy tűnik, a legkézenfekvőbb lépés az lenne [a Gearbox számára], ha a Duke Nukem 3D-t az Unreal 5 segítségével hoznák létre újra” – mondta. „És ha ez jól sikerül, akkor elkezdhetnének több Duke-kalandot készíteni, miközben az univerzumot is kibővítenék új karakterekkel.”

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu