Disco Elysium-botrány: csalás, „mérgező menedzsment” – folytatódik az adok-kapok!

Úgy tűnik, a Disco Elysium körül zajló harc egyre csak fokozódik.

 

 

Folytatódnak az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok a Disco Elysium stúdiója, a ZA/UM-nál történtek körül. Az egyik oldal csalást, a másik pedig mérgező menedzsmentet emleget.

Tegnap Robert Kurvitz játékigazgató és Aleksander Rostov művészeti igazgató – mindketten 2021-ben távoztak a cégtől – egy Medium-posztban bűncselekménnyel gyanúsítottak meg egyes ZA/UM-részvényeseket.

A poszt szerint a ZA/UM – pontosabban a Zaum Studio OÜ – részvényeinek többsége korábban Margus Linnamäe tulajdonában volt. A poszt szerint Linnamäe részvényeit 2021-ben vásárolta ki a Tütreke OÜ, egy Ilmar Kompus és Tőnis Haavel tulajdonában lévő holdingvállalat. Kurvitz és Rostov azt állítja, hogy a Tütreke OÜ úgy vásárolta meg a többségi részesedést, hogy a vásárláshoz csalárd módon magától a ZA/UM-tól vont el pénzeszközöket.

Kurvitz és Rosztov azt mondják, hogy vizsgálják a jogi lehetőségeiket. „Mind a polgári jogi követelések, mind a büntetőjogi feljelentések terítéken vannak – Észtországban és az Egyesült Királyságban” – mondják.

Nem sokkal azután, hogy ez a bejegyzés megjelent, a GamesIndustry.biz közzétett egy „exkluzív nyilatkozatot” a ZA/UM-tól a vitával kapcsolatban. A nyilatkozat ugyan nem nevez meg konkrét személyeket, de megosztja a „ZA/UM Studio csapat néhány korábbi tagjának indokolt kirúgásának okait”. Korábbi jelentések megjegyezték, hogy Kurvitz, Rostov és az író Helen Hindpere voltak a ZA/UM-tól „akaratlanul” elbocsátott fejlesztők.

A ZA/UM „tagadja az ellenünk felhozott pénzügyi visszaélések vagy csalás vádját”.

Azt állítja, hogy az elbocsátott (a közleményben ismét meg nem nevezett) fejlesztők „mérgező munkakörnyezetet teremtettek, amely ellentétes a ZA/UM kultúrájával és a csapat termelékenységével”, és „a többi kollégával való interakció során olyan helytelen magatartást tanúsítottak, amely magában foglalja a szóbeli bántalmazást és a nemi diszkriminációt”.

A nyilatkozat azt is állítja, hogy az elbocsátott fejlesztők megpróbálták „illegálisan eladni más játékcégeknek a ZA/UM szellemi tulajdonát azzal a céllal, hogy aláássák a csapat többi tagját”. A Disco Elysium IP jogai más közelmúltbeli jelentésekben is felmerültek. Kurvitz ugyanis nemrég pert indított a ZA/UM ellen. A stúdió társalapítója, Martin Luiga, aki a három fejlesztő kirúgását egyáltalán nyilvánosságra hozta, azt sugallta, hogy a per célja, hogy Kurvitz próbálja megtartani a Disco Elysium jogait.

A ZA/UM közleményének közzétételével párhuzamosan a GamesIndustry.biz beszélt néhány névtelen forrással a stúdióban. Közülük az egyik így jellemezte a helyzetet.„A vezérigazgató vállalati ármánykodása az egyik oldalon, egy mérgező szerzői attitűd a másikon”. Egy másik szerint az ügy „nem fekete-fehér”.

Forrás: Medium, GamesIndustry.biz

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu