Ruszofób a Bethesda és/vagy a Microsoft? Mégsem lesz orosz nyelv a Starfieldben!

Mégis mi indokolja egy nyelv hirtelen eltávolítását a játékból? Pláne egy olyan nyelv esetében, ami a top 10-ben is ott van…

 

A Wikipédia szerint a világ legtöbbet beszélt nyelvei között a nyolcadik helyen találjuk az oroszt, ha az anyanyelvként és másodlagos nyelvként beszélt személyeket összeadjuk. Ezzel 258,2 millió jön ki, de anyanyelvileg is 154 millió főről beszélünk. (A topl 10 így alakul: angol, mandarin kínai, hindi, spanyol, francia, modern standard arab, bengáli, orosz, portugál, urdu).

Ebből adódóan egy ilyen nagy játék esetében, mint amilyen a Bethesda Game Studiostól a Starfield lesz (a rendezője mégis egy bizonyos Todd Howard…), joggal bukkant fel korábban a lokalizációs listában az orosz nyelv is. Itt kiemelnénk, hogy múlt időt alkalmaztunk. A SteamDB szerint április 11-én a Bethesda Game Studios, a Bethesda vagy a Microsoft gondolt egyet, és kivette az orosz nyelvet és feliratot a játékból. Hozzátennék, hogy az Internet Archive lenyomata március 29-én még listázta a cirill betűs nyelvet is!.

Lehet, hogy a magyarhoz képest is sokkal durvábban autoriter orosz kormányzat elleni tüntetőleges fellépés következménye az, hogy egy nyelvvel kevesebb lesz végül a játékban, de ezt korábban is megtehette volna a Bethesda (vagy a Microsoft), de így, több mint egy évvel az ukránok ellen indított háború megkezdése után kissé gyanús az időzítés. Persze az is lehet, hogy ez egy költségcsökkentő lépés a Bethesdától. (Lenne egy javaslatunk rá: tessék kivenni a Denuvót a Ghostwire: Tokyóból! Egy éve, hogy megjelent a játék, és az ingyenes Spider’s Thread frissítéssel csúsztatták bele?) A játékot hivatalosan nem fogják értékesíteni Oroszországban, de ezzel az ukránoknak is keresztbe tudnak tenni, ugyanis közülük sokan oroszul is beszélnek.

Indoklás az orosztalanítás mögött nincs (ez pedig felettébb gyanús, félnek a reakcióktól…?). Az oroszok meg próbálkoztak mint disznó a jégen („nemzeti játékengine”, „orosz Electronic Arts” – mindkettőről írtunk már).

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu