Beszélő robotkutyát hoztak létre a ChatGPT segítségével! [VIDEO]

TECH HÍREK – Csak el ne túlozzuk, mert ebből létrejöhet a Terminator-filmekben látott Skynet.

 

A mesterséges intelligencia egy olyan buzzword lesz (magyarul: technológiai értelemben gyakran felbukkanó kifejezés, ahogy tavaly a metaverzum volt) 2023-ban, amit mindenhol látni fogunk. Van, ahol még lenne mit javítani rajta (a Square Enix Steames próbálkozása, amit a japán cég techdemóként kezel), de van, ahol kezd az eredmény ijesztően jó lenni, így több országban is szabályozni szeretnék (pl. Írország), máshol pedig már tiltják is az alkalmazását (Olaszország).

A Boston Dynamicstól ismerhetjük már Spotot: a robotkutya megvédte Pompei-t, vagy rock’n’rollra táncolt, de most ChatGPT-t kapott. Az OpenAI technológiája mellé egy viszonylag silány TTS (szövegből-beszéd) megoldást kapott a Google jóvoltából, de ennek köszönhetően Spot immáron képes megszólalni. Erről egy gépi/mély tanulással foglalkozó mérnök, Santiago posztolt videót a Twitterre, bemutatva, hogy milyen utat tett meg a roboblöki idáig. Bizonyos kifejezéseket meg kellett tanítani neki, hogy releváns információkat adjon, szóval nem csak egy egyszerű telepítésről beszélhetünk.

Azt is láthatjuk, ahogy a csapat igen/nem gesztusokat programoz. Ahogy korábban is mondtuk, a Google TTS hangja nem a legjobb, de az igen/nem reakciókra semmilyen panaszunk nem lehet. Viszont ahogy Santiago is magyarázza, ennek az elképzelésnek haszna is lesz, ugyanis ezek a robotok napi szinten vannak küldetésre osztva, hogy adatokat gyűjtsenek, mert azokat nem lehet egyszerűen információvá alakítani. A ChatGPT-integrációval a csapat közvetlen kérdéseket tehet fel az előre programozott parancsokra, a válaszokat pedig valós időben kapják meg. Szóval az adatfeldolgozás jóvoltából igazán hasznos ötletről beszélhetünk, mert az erre kiképzett embernek is sok idejébe telhet feldolgozni az adatokat, és ez eléggé fárasztó ás unalmas feladat tud lenni, amiből pedig a hibalehetőség esélyének növekedése is következik.

A mesterséges intelligencia pedig hiba nélkül, sokkal rövidebb idp alatt teljesíteni tudja a feladatot, ezzel levéve a terhet a vállunkról, és náluk nem lenne az, hogy beleun a feladatba, vagy egyszerűen elhibázza a figyelmetlenség eredményeképp…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu