Hamis hírért ment börtönbe egy kínai férfi; visszanyalt a ChatGPT-fagyi!

TECH HÍREK – A felettébb disztopikussá váló Kínában következett be az, amire már jó ideje számítottunk: a mesterséges intelligencia alkalmazása ártalmasnak bizonyult, és ennek börtön lett az eredménye.

 

A South China Morning Post írt arról, hogy a kínai rendőrség letartóztatott egy férfit, aki állítólag a ChatGPT-t használta, hogy egy hamis hírt (fake news) hozzon létre, és ezt online elterjessze. Ez lehet az első alkalom, hogy valaki börtönt kapott a mesterséges intelligencia használatáért. Az ország északkeleti Gansu tartományában csattant a férfi csuklóin a bilincs, és a rendőrök csak a vezetéknevét (Hong) árulták el. A rendőrség közleménye szerint „mesterséges intelligenciát használt, hogy téves és valótlan információt készítsen”.

Hong cikke április 25-én bukkant fel, és valótlanul állította, hogy egy helyi vonatbaleset történt, amiben kilenc ember életét vesztette. A kiberbiztonságiak szerint több mint 20 fiókon lettek egy mikrobloggolásra szánt platformon, a Baijiahaón posztolva (ezt a helyi Google megfelelője, a Baidu futtatja), és minimum tizenötezren olvasták el. Ez az első letartóztatás Kínában, miután a mesterséges intelligenciával és a deepfake-kel kapcsolatos törvényt életbe léptették januárban. Az internetes információs szolgáltatásra vonatkozó mélyszintézisre vonatkozó igazgatási rendelkezések minden olyan technológiát megcéloznak, amely szöveget, képet, hangot vagy videót generál, és kifejezetten említik a mélytanulási modelleket. Nem tiltja be az ilyen technológiákat használó dolgok létrehozását, de arra kényszeríti őket, hogy „egyértelműen jelöljék meg” őket.

A rendőrség kiderítette, hogy a gyanúsítottnak volt egy cége, és a cikk megjelenése után tíz nappal jött a letartóztatás, a PC elkobzása, illetve a házkutatás. A közleményük szerint Hong beismerte, hogy a régebbi, Kínában népszerű történetekből elemeket vett át, hogy azokat a ChatGPT-be táplálja, így több verzió is született a kamu történetből, ami végül fel lett töltve. Hong szerint a WeChaten a barátai azt mondták, hogy a klikkelésekből pénzt tud keresni. Hong bűntette a „veszekedés és bajkeverés”, ami akár öt évnyi börtönbüntetéssel is járhat, és a hatóságok elrettentő példaként ezt ki is róhatják Hongra, hogy mások ne próbálkozzanak.

Ijesztően hangzik.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu