Yoda hibája lenne, hogy bekövetkezett a 66-os parancs?!

MOZI HÍREK – Yoda idejekorán kapott figyelmeztetést a 66-os parancsra, és intézkedhetett volna, hogy megakadályozza. Miért döntött úgy a Jedi-mester, hogy figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést?

 

 

A Star Wars kánonból tudjuk, hogy Yoda a Klónháborúk kezdetén kapott figyelmeztetést a 66-os parancsról. Így nem világos, hogy a nagy Jedi miért döntött úgy, hogy figyelmen kívül hagyja azt. Egyértelműnek tűnik, hogy a mesternek hallgatnia kellett volna erre a figyelmeztetésre, azonban a helyzet „sokkal bonyolultabb” volt, ahogy Qui-Gon Jinn mondaná.

A Csillagok háborúja minden korszakában van egy jedi karakter, akit a jövő ismeretével terhelnek, és minden helyzet mindig más kimenetelű.

Anakin Skywalker látomásokat látott szerettei haláláról, Luke Skywalker látta a barátait szenvedni, Rey pedig azt hitte, hogy Ben Solo vissza fog térni a fényhez. A Star Wars: A klónok háborúja című sorozatban is több szereplő került ilyen helyzetbe. Többek között Ahsoka Tano, Anakin és nem egyszer Yoda is. Ennyi figyelmeztetés és számos különböző kimenetel mellett érdemes elgondolkodni azon, hogy végül is igaza volt-e, amikor figyelmen kívül hagyta a saját figyelmeztetését a 66-os paranccsal kapcsolatban.

 

Egy látomás a 66-os parancsról

 

Yoda figyelmeztetése egy látomásban jelent meg Jekről, annak a két klónnak az egyikéről, akik végül megpróbálták megölni őt Kashyyykon a 66-os parancs után. Ezt a „Sharing the Same Face” című történetben láthattuk, amely a The Clone Wars 1. évadának 1. epizódja, a „Ambush” című epizód adaptációja, és amely a The Clone Wars: Stories of Light and Dark című antológiában jelent meg. Meditációja közben Yoda látomást látott, és „megérezte Jek hitetlenségét és sajnálatát – de egy pillanattal később ezek az érzések eltűntek, helyükbe az engedelmesség igénye lépett”.

Bár a látomás homályos, mégis azt mutatja, hogy egy klónkatona túl gyorsan követi a parancsokat, ami miatt Yoda éppen a történet korábbi részében aggódott.

Még ha többféleképpen is lehetett értelmezni a látomást, a jelentésének a háború későbbi szakaszában kellett volna világossá válnia Yoda számára. A Jedik végül rájöttek, hogy minden klónkatonában gátló chip van, hogy engedelmesebbek legyenek. Egy Jedi-mester meghalt, amikor az egyik chip meghibásodott. Dooku szerepe is kiderült a klónhadsereg létrehozásában. Yoda még részletesebb látomást tapasztalt a 66-os parancsról a Dagobahon. Az a tény, hogy a mestert figyelmeztették és rengeteg gyanús jelet tapasztaltak a klónháborúk során, egyértelművé teszi, hogy a Jedinek fel kellett volna fedeznie a 66-os parancsot.

 

Miért hagyta figyelmen kívül Yoda az Erő figyelmeztetését?

 

Az Erő figyelmeztetését figyelmen kívül hagyó Yoda ugyanakkor nem cselekedett irracionálisan. A „Sharing the Same Face” című fejezetben emlékeztette magát arra, hogy „a jövőképek veszélyes csalétkek”. Sok Jedit tévútra vezetett, miközben megpróbálta megakadályozni őket. Anakin bukása tökéletes példa volt erre. Ő a víziói miatt is hagyta, hogy a Padmé halálától való félelme a sötét oldalra vezesse. Ami a későbbiekben felmerülő bizonyítékokat illeti, Yoda úgy vélte, hogy a Jedik már azzal veszítettek, hogy részt vettek a klónháborúkban.

Meg akarta akadályozni a 66-os parancsot, de attól is tartott, hogy mi történik, ha a Jedik engednek a félelemnek a jövőképek miatt.

Még mindig nem világos, hogy igaza volt-e, amikor figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést. Néha a jövőképekre való hallgatás pozitív eredményekhez vezet. Ilyen például, amikor Ahsoka megakadályozta Padmé meggyilkolását. Luke hallgathatott volna Yodára a barátai megmentésével kapcsolatban. Ám a szeretet és a hűség Luke legjobb tulajdonságai voltak. Szembement volna velük, ha a Dagobah-n marad. A Sith-ek vereségéről is voltak látomások. Emiatt sokan biztosak volt abban, hogy a fény győzedelmeskedni fog. Ám ez csak Luke miatt történt meg. Hogy Yoda helyesen tette-e, hogy figyelmen kívül hagyta-e a 66-os parancs figyelmeztetését a Csillagok háborújában, az mindig is vita tárgya lesz, de a nézetei és tapasztalatai világossá teszik, hogy miért tette.

Forrás: Amazon, Wookieepedia

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu