Újabb sárdobálás a Microsoft és a Sony között az ActiBlizz kapcsán!

Nem fért volna ki a címbe, úgyhogy itt részletezzük: a Microsoft szerint Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója kapásból úgy vélte, hogy az Activision Blizzard King egyik fontos franchise-a nem lett volna kapásból exkluzív…

 

Nemrég írtunk arról, hogy az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság, az FTC azt igényelte a bíróságtól, hogy függessze fel a Microsoft és az Activision Blizzard King közötti tranzakciót egy ideiglenes távoltartási kérelemmel. A Microsoft ügyvédjei benyújtották a redmondi cég ellenvetését, és szerintük Ryan azonnal biztos volt abban, hogy a Call of Duty, a Microsoft által felvásárolni kívánt kiadó ékköve nem lett volna Xbox-exkluzív. Ryan pontos idézete cenzúrázva van a dokumentumban, ugyanis nem nyilvános nyilatkozatról van szó, így nem tudni, hogy igazat mond-e a Microsoft:

„Először is, nincs bizonyíték az FTC központi elméletének alátámasztására, miszerint az Xbox el fogja venni a Call of Duty-t a PlayStationtől. Az FTC egyetlen olyan dokumentumot vagy tanút sem idéz, amely akár csak utalna arra, hogy ez meg fog történni. Éppen ellenkezőleg, Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment („SIE”) elnök-vezérigazgatója és az ügylet legfőbb kereskedelmi ellenzője a bejelentés napján bizalmasan azt mondta, [cenzúrázva],” írta a Microsoft. Ha tényleg kimondta ezt Ryan (aki több megnyilvánulásával is kifejezte magáról, hogy álomvilágban él), akkor erősen árnyalja a Sony nyilvános ellenkezését. Amikor a brazil hatóságoknak kellett nyilatkozni, a Sony azt mondta, hogy az Activision Blizzard King franchise-a pótolhatatlan lenne (és azóta az a regulátor is rábólintott a 68,7 milliárd doláros tranzakcióra…).

Ryan maga korábban elutasította a Microsoft három éves első ajánlatát, és azután rukkolt elő „a picipuha” a tíz évről szóló megállapodásról, amit felkínált a Steamnek (Gabe Newellék nem érezték szükségesnek ennek aláírását), a Nintendónak (akik beleegyeztek), illetve a Sony-nak (akik pedig elutasították). A Microsoft ügyvédjei is kiemelték, hogy a világon az összes szabályozó úgy véli, hogy a konzolos piac versenyének sérülésével kapcsolatos teória elutasítandó: „A Call of Duty visszatartása ártana az Xboxnak. Ez ellentmondana annak az értékelésnek, amelyre az igazgatótanács az üzlet jóváhagyásakor támaszkodott, és amely a PlayStation folyamatos eladásából származó nyereséget feltételezte. Ez egy rendkívül jövedelmező bevételi forrást vágna el a Microsofttól, a CoD-ot pedig rosszabb játékká tenné, és feldühítené a játékostársadalmat, mivel a játék népszerűsége nagyrészt abból ered, hogy összehozza a konkurens konzolokat használó játékosokat. Ezért nem meglepő, hogy az FTC-n kívül minden egyes szabályozó hatóság világszerte, amely megvizsgálta az üzletet, elutasította ezt az elméletet – beleértve az Európai Uniót és az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóságát („CMA”) is.”

A CMA a felhős piacra utalva akadályozza a tranzakciót, az FTC pedig a konzolos piac sérülésének lehetősége miatt indított antitröszt pert a Microsoft ellen, akik hozzátették, hogy ha a tíz éves megállapodás véget is érne, utána ha a Call of Duty távozna a PlayStation Networkről, a Sony konzolos gazdasági előnye nem nagyon csökkenne, és semelyik bíróság sem akadályozna meg egy fúziót, hogy egy domináns szereplő pozícióját védje. Szó volt arról is, hogy a Nintendo Switch és a Steam is éveken át sikeres volt a Call of Duty nélkül, ami szembe is megy a Sony kijelentésével. Phil Spencer, az Xbox-vezér is a mobilos piac miatt szeretné a tranzakciót lezárni, mivel ez a legnagyobb piac a PC-k és a konzolok előtt. Illetve, ahogy korábban is sejtettük, hozzátették a redmondiak ügyvédjei Yoshida Kenichiro, a Sony vezérigazgatójának kommentjét is a felhős piac fontosságáról…

A bíróság június 22-én tárgyalja majd az ügyet.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu