Elon Musk újabb hülyesége: Twitter-fiók nélkül már olvasni sem lehet?!

És a Twitter tulajdonosa mire fogta az újabb paywallos, fizetős falas megoldását? A mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok által végzett adatgyűjtésre…

 

Új korlátozásokat vezetett be a minap a Twitter. Először az volt a korlátozás, hogy a fiókkal nem rendelkező látogatók egyetlen tweetet sem olvashatnak az oldalon, az új, még meg nem erősített fiókok napi 300, a megerősítettek 600, míg a Twitter Blue-előfizetők számára napi maximum 6000 tweet olvasható. Szerinte ez a korlátozás ideiglenes, és később (talán a nagy visszhang miatt) hamarosan felemelik 400/800/8000-re. Az előfizetést Musk korábban például Stephen Kingre, LeBron Jamesre, és minden, 1 milliónál több követőre lényegében ráerőltette.

Musk szerint nagyon agresszív módon gyűjti több száz szervezet (vagy talán még több is) a Twitter adatait, ami szerinte már a valódi felhasználók élményét is rontotta. Másképp rontja, mégpedig jelentősen, de erre még vissza fogunk térni. Az biztos, hogy ez a lépés is egy újabb monetizációs kísérlet a Tesla és a SpaceX vezetőjétől (a Twittert, vagy inkább az X-et már új vezérigazgatóval látta el, ugyanis Linda Yaccarino, egy ex-NBC Universalos vezeti a céget). Márciusban három szintű API-változást jelentett be Musk a Twitter Blue előfizetések elindítása után, és ennek a lényege az, hogy az API-t, a programozási felületet fizetőssé tette (és már a legalacsonyabb szint is borsos árú).

Nem tudjuk a Twitter anyagi állapotát, miután magáncégről van szó. Yaccarino felbérlése egyértelműen a pénzszerzésre törekszik, de az oldalhoz való hozzáférés korlátozása a reklámokat is eltünteti a felhasználók elől. Musk a nagy nyelvi modelleket (LLM-eket) edző mesterséges intelligenciával bíró cégeket (OpenAI – ChatGPT, Microsoft – Bing, Google – Bard) vádolja, de azt nem említi, hogy a tavaly őszi hatalomátvétele óta kevesebb mint feleannyian dolgoznak ott, és olyan emberek is távoztak, akik fontosak voltak az infrastruktúra fenntartásában. Márciusban emiatt is volt már kiesés: a Platformer szerint a hónapok óta nem fizetett Google Cloud-számlák csak nemrég lettek kiegyenlítve, a Reuters pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy napi szinten milliónyi dollárt akar spórolni az infrastruktúra költségein. Novemberben nem véletlenül mondta az MIT Technology Review-nak egy névtelen Twitter-mérnök, hogy egyre gyakrabban lesznek egyre nagyobb hibák…

De térjünk vissza az API-témára. Éppen ez az, ami rontja a felhasználók élményét. Aki esetleg asztali Tweetdeck-alternatívát futtat, vagy megnézné, hogy ki az, aki régebben követte, de már nem, mindkét esetben hibákba fut, ugyanis az API-hozzáférés (ami havonta 100, 500, illetve 42000 dollár lehet a Basic, Pro és Enterprise szinten) korlátlan, ingyenes hozzáférésének gátlása okozza az élmény romlását. Még a 42 ezer dollárt fizetők is csak hibákba futnak, és ennek nem kéne bekövetkeznie.

A robusztus, korábban létező külsős fejlesztői ökoszisztéma fel lett rúgva. Collin Robinson, a kb. 14 éve a Who Unfollowed Me-t futtató fejlesztő abbahagyta, holott népszerű volt az applikáció, hiszen így könnyen látható volt, hogy kik nem követnek már minket a Twitteren. Robinson szerint a Twitter nem tájékoztatta a fejlesztőket a régi API törléséről (az elavulás szót használta a site, ami arra utalt, hogy a régi felhasználók alkalmazhatják azt), így az ő projektje június 13-án befuccsolt emiatt. Két héten át dolgozott az app átírásán, ám 26-án a Twitter a követők és a követettek végpontjait kivette az API-ból, és hozzáférés nélkül a Who Unfollowed Me képtelen működni. A Twitter június 26-án a frissítésekben közölte, hogy a hozzáférést a Basic és Pro szintből kivette, azaz Robinsonnak havi 42 ezer dollárt kellene fizetnie, hogy az appja működjön!

Április óta kb. heti szinten függesztenek fel vagy törölnek appokat az API felületről, a Twitter nem tájékoztatja az amúgy fizető fejlesztőket a változtatásokról, és rengetegen panaszkodnak még a havi 42 ezer dollárt fizető fejlesztők közül is, de eddig csak a TweetHunter és a Publer fejlesztői kaptak segítséget. Mindkét app Enterprise-előfizető. Milyen érdekes…

Forrás: The Verge, Mashable

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu