Meghalt Jane Birkin, a párizsi brit díva, színésznő, énekesnő és ikon

MOZI HÍREK – Leukémiában meghalt Jane Birkin, a hatvanas évek popkultúrájának ikonja. A színésznő és énekesnő Londonban született, de Párizsban vált világhírűvé Serge Gainsbourg-gal való kapcsolatával és közös munkáival.

 

Jane Birkin 1946. december 14-én jött a világra Londonban, egy tengerészkapitány és egy színésznő gyermekeként. Már fiatalon részt vett a hatvanas évek londoni popkultúrájában, és 17 évesen mutatkozott be a filmvilágban. 1968-ban A medence című Alain Delon-film forgatása alkalmával Párizsba utazott, ahol megismerkedett Serge Gainsbourg-gal, aki a zenészi és szerelmi partnere lett. Együtt készítették el a híres-hírhedt Je t’aime… moi non plus című dalt, amely botrányt kavart a szexuális hangok miatt. Birkin és Gainsbourg több filmben is együtt szerepeltek, például a Slogan-ban vagy a Melody Nelson történetében. A páros 13 évig volt együtt, és egy lányuk is született, Charlotte Gainsbourg, aki szintén színésznő és énekesnő lett.

Birkin azonban nem csak Gainsbourg-gal dolgozott együtt, hanem más zenészekkel is, például John Barry-vel, Brian Eno-val vagy Goran Bregovic-el. Saját stílusát alakította ki, amelyben ötvözte a francia sanzont, az angol popot és a világzenét. Több mint 20 albumot adott ki, amelyek közül az utolsó 2018-ban jelent meg Oh! Pardon tu dormais… című.

A színésznői karrierje is sikeres volt, több mint 70 filmben játszott különböző rendezőkkel, mint például Jacques Rivette, Agnès Varda vagy Michelangelo Antonioni. Legutóbb 2020-ban láthattuk a La femme et le TGV című rövidfilmben. Birkin nem csak Franciaországban volt népszerű, hanem Angliában és Amerikában is. Több díjat is nyert, például a legjobb színésznő díját a Velencei Filmfesztiválon 1985-ben vagy az OBE (Brit Birodalom Rendje) kitüntetést 2001-ben.

Birkin nem csak művészként volt elismert, hanem humanitárius tevékenységéért is. Több jótékonysági szervezetnek adott hangot és támogatást, például az Amnesty International-nak, az AIDS elleni küzdelemnek vagy a burmai demokrácia mozgalomnak.

Jane Birkin 2023. július 16-án halt meg leukémiában Párizsban. A hírt a családja erősítette meg. A színésznőt és énekesnőt milliók szerették és csodálták világszerte.

Forrás: France24

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu